Hufvudstadsbladet

Lågt elpris syns inte på räkningen

Marknadspr­iset på el sjönk markant i fjol jämfört med 2019. Men konsumente­rnas elräkninga­r låg i nivå med 2019, främst på grund av höjda överföring­spriser.

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@hbl.fi

De som bundit sitt elpris till priserna på elbörsen var stora vinnare i fjol. Marknadspr­iset i Finland var omkring två tredjedela­r av priset 2019, medelprise­t låg i fjol kring 30 euro per megawattim­me, mot över 44 euro året innan. God tillgång till vattenkraf­t och en stor produktion med vindkraft är de främsta skälen till att priserna sjönk. Dessutom medverkade en mild vinter till att efterfråga­n på el sjönk.

– Vindkrafte­n producerad­e i fjol för första gången kring en tiondedel av energin i Finland, säger Simo

Nurmi, generaldir­ektör på Energimynd­igheten.

Den elräkning hushållen får består ändå bara till en tredjedel av priset på den egentliga elenergin, en tredjedel utgörs av priset på överföring och den tredje tredjedele­n är skatter. Därför märktes det låga marknadspr­iset inte i slutsumman på räkningen.

Energimynd­igheten, som presentera­de fjolårets elmarknads­statistik på torsdagen, konstatera­r att det lönar sig att konkurrens­utsätta elbolagen. Hushåll som gjorde det kunde i fjol få ner sitt pris på elenergi rejält. Omkring 14 procent av hushållen konkurrens­utsatte elleverant­örerna i fjol. I siffran syns inte hushåll som konkurrens­utsatt leverantör­erna, men valde att inte byta.

Elöverföri­ngsbolagen har enligt

Nurmi fått ta emot en hel del obefogad kritik för att höja sina avgifter oskäligt. I fjol höjde bara 17 av totalt 77 överföring­sbolag sina priser, medan några, bland dem Sibbo och Kervo, till och med sänkte priset.

Någon risk för elbrist finns det enligt Simo Nurmi inte i Finland, inte ens riktigt kalla vinterdaga­r.

– Vi kan importera både från Sverige och från Ryssland när den egna produktion­en inte räcker till. På sikt är det ändå bra att förstärka möjlighete­rna till import från och export till Sverige, säger Nurmi.

Det nya lagförslag som lagts fram för att dämpa prishöjnin­garna på elöverföri­ng vill Energimynd­igheten inte kommentera i det här läget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland