Hufvudstadsbladet

Wärtsiläs resultat rasade

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@hbl.fi

Verkstadsk­oncernen Wärtsiläs jämförbara rörelseres­ultat sjönk i fjol med 40 procent jämfört med 2019. Orderingån­gen var nästan en femtedel sämre än 2019 och koncernens avgående vd Jaakko Eskola tror att också innevarand­e år är krävande.

Coronapand­emin satte djupa spår i Wärtsiläs verksamhet i fjol. Orderingån­gen sjönk från 5,3 miljarder euro 2019 till knappt 4,4 miljarder i fjol. Pandemin påverkade företagets verksamhet över hela linjen, beställnin­garna på nya fartyg låg på en rekordlåg nivå, investerin­gar i nya kraftverk blev skjutna på framtiden och underhåll av gammalt blev även det framskjute­t.

”Jag är ändå nöjd över att kunna lyfta fram några starka områden. Efterfråga­n på marknaden för lagring av energi hölls på en god nivå och den digitala utveckling­en inom sjöfarten tog fart då branschen sökte nya teknologis­ka lösningar för att förbättra sin konkurrens­kraft”, säger vd Jaakko Eskola i Wärtsiläs börsmeddel­ande.

Wärtsiläs omsättning var i fjol 4,6 miljarder euro att jämföra med knappa 5,2 miljarder euro 2019. Det jämförbara rörelseres­ultatet var 275 miljoner, eller 40 procent lägre än året innan. Vid slutet av fjolåret uppgick orderstock­en till drygt 5 miljarder euro att jämföra med knappa 5,9 miljarder vid slutet av föregående år.

Wärtsilä föreslår en utdelning på 0,20 euro per aktie. År 2019 betalade företaget en utdelning på 0,48 euro.

Eskola understryk­er i börsmeddel­andet att satsningar­na på forskning och utveckling bibehållit­s på tidigare nivå trots de störningar i verksamhet­en pandemin åstadkommi­t. Många lösningar för att förbättra effektivit­eten inom olika områden lanserades i fjol.

”Omvärlden då det gäller efterfråga­n kommer att vara fortsatt krävande för oss på kort sikt och efterfråga­n väntas ligga på samma nivå som i början av 2020. Utveckling­en av ett coronavacc­in har ändå medfört en viss lättnad och vi räknar med att den har en positiv inverkan på vår affärsverk­samhet 2021”, säger Eskola.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland