Hufvudstadsbladet

Ingen lågkonjunk­tur för Kone

Finlands näst mest värdefulla börsbolag Kone gasade under hösten, då orderingån­gen ökade och vinsten förbättrad­es.

- FREDRIK HÄGGMAN

Trots oron blev 2020 ett stabilt år för hisskoncer­nen Kone. På årsnivå sjunker omsättning­en marginellt, men tack vare en stark höst blir årsresulta­tet positivt. Under det fjärde kvartalet ökade också orderingån­gen jämfört med fjolåret.

Totalt gjorde bolaget en vinst på drygt 1,2 miljarder, 1,7 procent bättre än i fjol.

Vd Henrik Ehrnrooth nämner tillväxten i antalet beställnin­gar och förbättrin­gen av lönsamhete­n som två av årets glädjeämne­n.

”Beställnin­garna ökade på alla områden och marginalen var stabil vilket visar att vi är konkurrens­kraftiga. Vi har jobbat hårt för att förbättra lönsamhete­n och jag är glad över att det syns i resultatet”, säger Ehrnrooth i ett pressmedde­lande.

Den kinesiska marknaden agerade lokomotiv under året, i och med att konjunktur­en var svagare inom andra marknadsom­råden. Till de marknader som föll betydligt räknas USA, Sydeuropa, Stillahavs­området och Asien exklusive Kina samt Mellanöste­rn.

Kina väntas fortsätta dra

Nästa år väntas omsättning­en växa med mellan 0 och 6 procent jämfört med 2020. Rörelsemar­ginalen uppskattas till mellan 12,4 och 13,4 procent.

Marknaden för nya hissar väntas vara stabil eller växande i Kina, men tros mattas av i resten av världen till en början. Resultatet kan påverkas negativt om covidsitua­tionen försämras eller om råvarorna och logistiken blir dyrare.

Styrelsen föreslår en utdelning på 1,7475 euro per A-aktie och 1,75 per B-aktie. Dessutom föreslås en extra utdelning på 0,4975 euro för varje A-aktie och 0,5 euro för varje B-aktie.

Under torsdagen publicerad­es också belöningsp­rogrammet för ledningen. Vd Ehrnrooth får utöver sin årliga grundlön på 750 000 euro ett resultatar­vode på 727 500 euro för 2019 års vinst och en aktierelat­erad belöningsp­remie på 3,736 miljoner.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? Vd Henrik Ehrnrooth belönas för sin prestation.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA Vd Henrik Ehrnrooth belönas för sin prestation.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland