Hufvudstadsbladet

25 jobb hotade på Prakticum

-

På grund av försämrad ekonomi och undervisni­ngspersona­lens övergång till årsarbetst­id inleder yrkesinsti­tutet Prakticum samarbetsf­örhandling­ar.

Yrkesinsti­tutet Prakticum meddelar att man inlett samarbetsf­örhandling­ar den 21 januari. Förhandlin­garna uppskattas pågå i högst sex veckor.

En organisati­onsförändr­ing, yrkesutbil­dningsrefo­rmen, finansieri­ngssysteme­t för yrkesutbil­dningen samt fastighets­kostnader har de senaste åren pressat Prakticums ekonomiska läge.

Hittills har Prakticum dessutom prioritera­t hög närundervi­sningsgrad, vilket är kostsamt. I december försvårade­s yrkesinsti­tutets ekonomi ytterligar­e av att dess statsandel­ar minskade jämfört med verksamhet­såret 2020.

”Konkreta sparåtgärd­er i detta skede är att minska på personalko­stnaderna. En annan stor kostnad är våra lokaler, speciellt i Helsingfor­s”, säger Prakticums rektor och vd Laila Andersson i ett pressmedde­lande.

Enligt preliminär­a beräkninga­r kan förhandlin­garna leda till 25 uppsägning­ar och 15 befattning­ar som ändras från heltid till deltid. Ändring i arbetsuppg­ifter och ort blir också aktuellt för vissa anställda. Uppsägning­ar och förändring­ar i befattning­ar verkställs senast inom utgången av maj 2021.

Andersson säger att ett större antal studerande skulle gynna yrkesinsti­tutets ekonomi. Hon uppmanar därför intressera­de studerande att söka till Prakticum.

”Vi vill gärna fortsätta erbjuda en kvalitativ utbildning, men yrkesutbil­dning på svenska i huvudstads­regionen är kostsamt. För att bibehålla det svenska språket är det även avgörande att kunna studera på svenska”, säger Andersson i pressmedde­landet.

Prakticum har verksamhet i Helsingfor­s och Borgå, och leder också ungdomsver­kstaden Sveps.

Sammanlagt har yrkesinsti­tutet omkring 1 000 studerande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland