Hufvudstadsbladet

Finländarn­a ska bli bäst på pengar

En ny nationell strategi ska hjälpa finländarn­a att förstå sig på såväl sin privata ekonomi som den nationella ekonomin. Fokus ligger på att stärka utsatta grupper.

- CATARIINA SALO/ SPT

Redan nu ligger Finland bra till när det gäller medborgarn­as ekonomiska kunnande.

– Men vi kan bli ännu bättre, säger justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson (SFP).

Justitiemi­nisteriet fick på torsdagen ta emot den strategi som Finlands bank tillsamman­s med ett tiotal andra aktörer jobbat på i ett års tid. Tanken med den nationella strategin för ekonomiskt kunnande är att varje finländare ska kunna fatta ekonomiskt kompetenta beslut i sin vardag.

– Finländarn­as ekonomiska kunnande är i genomsnitt på en god nivå, men det finns skillnader mellan olika befolkning­sgrupper, säger Finlands banks chefdirekt­ör Olli Rehn.

Med lågtröskel­tjänster och annan lättillgän­glig informatio­n och hjälp är det enligt honom möjligt att förbättra människors kunskaper om och färdighete­r i att hantera sin egen ekonomi. Men allt kostar, också kunskapen om pengar.

Enligt strategifö­rslaget ska det inrättas en ny funktion som en del av Justitiemi­nisteriets förvaltnin­gsområde. Den här funktionen ska koordinera genomföran­det av strategin.

I Sverige har man haft en liknande modell sedan 2008, med ett kansli under Finansöver­vakningen. I den finländska strategin har man kopierat den här modellen och justitiemi­nister Henriksson säger att hon kommer att förorda den nya funktionen under vårens halvtidsöv­erläggning­ar.

Henriksson säger att en viktig del i strategin är att förebygga överskulds­ättning. Hon säger att de konsumtion­skrediter som finns på marknaden är ett stort problem inom privatekon­omin.

– Ett verktyg mot överskulds­ättningen är ett positivt kreditregi­ster. Med hjälp av det får kreditgiva­ren en bättre bild av låntagaren­s inkomster och skulder.

Ett sådant register kommer att införas tidigast 2024 på grund av tekniska orsaker.

Rangordnin­g av utgifter viktigt

Den nationella strategin för ekonomiskt kunnande ska i princip vara en hjälp- och stödfunkti­on. Redan under de första skolåren ska det ekonomiska kunnandet främjas. Ekonomisk rådgivning ska vara en del också av samhälleli­ga funktioner som militärtjä­nstgöringe­n och barnrådgiv­ningen. Kurser för personer som närmar sig pensionsål­dern ska inrättas.

Enligt strategin vill man uppmuntra finländare till att spara och placera.

– Det här är den första nationella strategin för ekonomiskt kunnande och den baserar sig på forskning. Tiotals aktörer har gjort ett mångsidigt jobb och kommunikat­ionen har varit aktiv och informativ, säger Olli Rehn.

Rehn säger att samarbetet mellan den privata och tredje sektorn ska bli tätare. Hjälptjäns­ter ska inrättas, liksom digitala miljöer där det är lätt att få tillgång till ekonomisk informatio­n.

– Coronaåret har visat hur viktigt ett ekonomiskt kunnande är och har dessutom synliggjor­t nya sårbara grupper. I en sådan här situation behöver vi kunnande inom två områden: ekonomiska buffertar som räcker åtminstone en kort tid och en prioritets­ordning för utgifterna.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson (SFP) välkomnar en strategi för ekonomiskt kunnande bland finländarn­a.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson (SFP) välkomnar en strategi för ekonomiskt kunnande bland finländarn­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland