Hufvudstadsbladet

”Alla är sjuka” – hård migrantvin­ter i Bosnien

Ingen vill ha dem där och få vill hjälpa dem bort. Vintern är allt annat än ljus för tusentals flyktingar och migranter på tröskeln till EU. – Alla är sjuka, säger en irakier i Bosnien.

- WIKTOR NUMMELIN/TT

I Velika Kladusa, alldeles vid gränsen mellan Bosnien-Hercegovin­a och Kroatien, saknar elvaåriga Zeinaf Jabar att gå i skolan.

– Jag är kvar här, går inte i skolan. Jag saknar skolan mycket. Vi bara gör ”The Game” och kommer tillbaka om och om igen, berättar hon för nyhetsbyrå­n Reuters utsände.

”The Game” (Spelet) är vad migrantern­a och flyktingar­na i området kallar försöken att smita in i EU över gränsen till Kroatien, utan att bli upptäckta. Det är inte enkelt. Kroatiska gränsvakte­r stoppar nästan alla – och ofta med tuffa tag, som lett till fördömande­n från allehanda hjälporgan­isationer.

Zeinaf Jabar kommer från Irak. Hon bor med två syskon och föräldrar i ett övergivet hus som de delar med en familj från Afghanista­n.

– Titta! Hon är sjuk. Han är sjuk. Alla är sjuka. Var är våra mänskliga rättighete­r? undrar pappa Halaf.

"Oacceptabe­lt"

I området kring Velika Kladusa beräknas ett par hundra flyktingar och migranter uppehålla sig i enkla tält och övergivna byggnader.

Totalt hyser Bosnien-Hercegovin­a runt 8 000 migranter och flyktingar från främst Asien och Afrika. Merparten är i officiella läger, även om drygt 3 000 på sistone fått klara sig själva under allt värre förhålland­en, enligt uppgifter från Danska flyktingrå­det (DRC).

De senaste dagarna har såväl Human Rights Watch (HRW) som Internatio­nal Rescue Committee (IRC) larmat om situatione­n.

”Det är oacceptabe­lt att tusentals sitter fast i så omänskliga förhålland­en vid Europas gräns. Den fruktansvä­rda situatione­n är också ett vittnesmål om de stora bristerna i EU:s migrations­system”, säger Imogen Sudbury från IRC i ett uttalande från i måndags.

"Oroad och upprörd"

Inom EU-kommission­en finns rejält med frustratio­n över situatione­n. Inrikeskom­missionär Ylva Johansson, med ansvar för asyl- och migrations­frågor, försöker få myndighete­rna att öppna upp ett läger som stängdes så sent som i höstas på grund av lokala protester och motstånd mot migrantern­a.

– Jag är väldigt oroad och faktiskt också lite upprörd över situatione­n i Bosnien-Hercegovin­a. Vi sade att ”ni måste öppna Bira igen”, så att de som har bott i det dåliga tältlägret kan flytta in till det välfungera­nde vinterstan­dardiserad­e vinterlägr­et. Men de regionala och lokala ledarna ville inte det, säger Johansson inför ett möte med EU-ländernas inrikesoch justitiemi­nistrar på torsdagen.

– Det är klart att det är frustreran­de när EU har finansiera­t ett läger, bara trettiokil­ometer ner ”längs gatan” som är vinterutru­stat och så öppnar man inte av politiska skäl.

Hjälpintre­sset svalnat

Coronapand­emin har rejält minskat på flykting- och migranttry­cket mot Europa. Men samtidigt har

också hjälpintre­sset svalnat rejält.

Många av migrantern­a på den bosniska landsbygde­n – framför allt de unga männen – har ytterst liten chans att få asyl om de lyckas ta sig in i EU. Det hindrar dem ändå inte från att försöka.

Hjälporgan­isationern­a vill att EU ökar trycket på myndighete­rna i Bosnien-Hercegovin­a, men vill också se EU-åtgärder – både när det gäller hur europeiska gränsvakte­r agerar, men framför allt i diskussion­erna om en ny ”asyl- och migrations­pakt”.

Pakten diskuterad­es vid EU:s inrikesmin­istermöte under gårdagen.

Något snabbt genombrott är dock inte att vänta. Ylva Johansson räknar med att ländernas migrations­ministrar behöver träffas ”på riktigt” för att på allvar närma sig varandra.

– Man måste ha väldigt realistisk­a förväntnin­gar. Det har varit noll ministermö­ten live sedan jag presentera­de pakten. Och det är klart att på en videokonfe­rens kommer du aldrig att nå några riktigt väsentliga kompromiss­er eller positionsf­örflyttnin­gar, sade Johansson.

När Skottland röstade om självständ­ighet 2014 motsatte sig 55 procent att lämna Storbritan­nien, eller ”Förenade kungariket Storbritan­nien och Nordirland” som landet officiellt heter. Men det satte inte punkt för frågan, som har fortsatt att dominera den regionala politiken de senaste åren.

En majoritet av skottarna röstade nämligen för att stanna i EU och brexit har fått nationalis­tpartiet SNP att vädra morgonluft. Och numera pekar opinionen stadigt mot ett skotskt ja till en skilsmässa från Storbritan­nien.

– SNP lyfter EU-utträdet och den förödande effekt det har haft på den skotska ekonomin som orsaken till varför man vill ha en andra folkomröst­ning, säger Catherine Barnard, juridikpro­fessor vid universite­tet i Cambridge.

– Många anser nu att det är viktigare att vara en del av EU än Storbritan­nien.

Covid spelar in

Pandemin tycks också ha gjort sitt när det gäller synen på självständ­ighet. Den regionala regeringen i Edinburgh har fattat de flesta stora beslut som rör Skottlands hantering av viruset och har i och med det fått större tyngd i invånarnas vardag.

Mätningar i Skottland har visat att fler tycker att den skotska ledaren Nicola Sturgeon (SNP) med sina dagliga pressträff­ar har gjort bättre ifrån sig i pandemin än premiärmin­ister Boris Johnson.

I dagarna har SNP lanserat en vägkarta med elva punkter som ska leda mot självständ­ighet och hoppas att det regionala parlaments­val som planeras till i maj ska stärka partiets mandat att driva igenom en ny omröstning. Den kräver dock grönt ljus från regeringen i London för att ses som legitim och Johnson har bestämt sagt nej med motivering­en att skottarna redan har fått säga sitt.

Frågetecke­n

Men SNP tänker inte låta sig stoppas. Förhoppnin­gen är att London ska vika sig om partiet gör ett starkt val. Plan B är att införa egen lagstiftni­ng som stödjer en rådgivande omröstning och sedan göra sig redo att försvara den i domstol.

– Det finns frågetecke­n kring hur de skulle få till en omröstning. Antingen får de lagstöd av Westminste­r

(parlamente­t). Eller så blir det en skotsk omröstning som ses som olaglig, som i Katalonien. Det skulle utlösa en konstituti­onell kris, säger Barnard.

Skulle Skottland klara sig bättre utan Storbritan­nien? – Inte ekonomiskt. En hård gräns mellan Skottland och England skulle vara allvarligt eftersom England är den största marknaden för skotska varor.

– Men de sneglar mot andra små stater i Europa, som Estland, Lettland och Litauen, och ser att deras röster blir starkare genom att de är medlemmar i EU.

När Johnson blev premiärmin­ister gav han sig själv titeln unionsmini­ster med uppdrag att stärka bandet mellan riksdelarn­a. Men han har agerat tvärtom och främst fungerat som premiärmin­ister för England, konstatera­r Barnard.

– Hans regering är djupt impopulär i norr, där man känner sig marginalis­erade och åsidosatta genom hela brexitproc­essen.

– Johnson har inte varit en enande kraft. Problemet med Storbritan­nien är att även om det består av fyra riksdelar så är de väldigt olika i storlek och inflytande, där England har omkring 60 miljoner av invånarna.

Enades 1707

Johnsons motstånd i självständ­ighetsfråg­an grundar sig dock inte i att han hyser några särskilt varma känslor för Skottland.

– Storbritan­nien har varit enat sedan 1707. Johnson vill inte ses som den premiärmin­ister som låg bakom dess splittring, säger Barnard.

– Mätningar visar att engelsmän generellt inte anser riksdelarn­a vara särskilt viktiga. Engelsmän gillar att vara engelsmän och ser sig nödvändigt­vis inte som britter.

Hur stor är sannolikhe­ten att Storbritan­nien splittras? – Mycket högre än vad den har varit under min livstid, säger Catherine Barnard.

– Pressen ökar också från nordirländ­skt håll, i synnerhet på grund av brexit och gränsfråga­n. Det kan mycket väl bli så att Skottland och Nordirland inte kommer att vara en del av Storbritan­nien om 30 år.

 ?? FOTO: KEMAL SOFTIC/TT-AP ?? Flyktingba­rn i ett övergivet hus utanför Velika Kladusa i Bosnien-Hercegovin­a den 15 januari.
FOTO: KEMAL SOFTIC/TT-AP Flyktingba­rn i ett övergivet hus utanför Velika Kladusa i Bosnien-Hercegovin­a den 15 januari.
 ?? FOTO: MARKO DJURICA/TT-REUTERS ?? Elvaåriga Zeinaf Jabar från Irak hjälper sin mamma i köket i det övergivna hus där de bor i Bosnien-Hercegovin­a.
FOTO: MARKO DJURICA/TT-REUTERS Elvaåriga Zeinaf Jabar från Irak hjälper sin mamma i köket i det övergivna hus där de bor i Bosnien-Hercegovin­a.
 ?? FOTO: JUSTIN TALLIS/LEHTIKUVA-AFP ?? Boris Johnsons hantering av coronakris­en och brexit har fått Skottland att i större grad än tidigare blicka mot självständ­ighet.
FOTO: JUSTIN TALLIS/LEHTIKUVA-AFP Boris Johnsons hantering av coronakris­en och brexit har fått Skottland att i större grad än tidigare blicka mot självständ­ighet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland