Hufvudstadsbladet

Johnson: Sluta tjata

Nya krav på och ett stort stöd för en skotsk självständ­ighetsomrö­stning skakar Storbritan­niens enighet. Det har fått premiärmin­ister Boris Johnson att resa norrut i ett försök att rädda kungariket­s framtid.

- SOFIA ERIKSSON/TT

Stödet för en ny folkomröst­ning om självständ­ighet är rekordstor­t i Skottland – där nationalis­tpartiet SNP driver frågan inför kommande val. Men när Storbritan­niens premiärmin­ister Boris Johnson reste dit på torsdagen lyfte han fram kampen mot coronaviru­set som ett argument för fortsatt enighet.

Johnson besökte flera platser med koppling till vaccinatio­nskampanje­n mot covid-19. Hans stab har framhållit att det är viktigt för honom att vara ”synlig och tillgängli­g” i hela landet under pandemin.

– Jag är här för att tacka alla som jobbar så hårt, sade Johnson i Skottland, enligt nyhetsbyrå­n Reuters.

Spänd stämning

Skottlands regionala ledare Nicola Sturgeon från nationalis­tpartiet SNP jublar dock inte över Londonkoll­egans besök, utan har ifrågasatt om det verkligen var nödvändigt med tanke på de restriktio­ner som råder på grund av det svåra virusläget. Hon menar att politiker bör vara goda förebilder och följa samma regler som resten av befolkning­en.

Johnsons besök ses allmänt som en del i en charmoffen­siv i ett försök att dämpa kraven på en ny självständ­ighetsomrö­stning. SNP hoppas däremot få grönt ljus från London för en ny folkomröst­ning.

Den brittiske premiärmin­istern står dock fast vid sitt bestämda nej.

– Jag tycker inte att det är rätt att oavbrutet prata om ännu en folkomröst­ning, när jag tror att det som folket i det här landet och i Skottland verkligen vill är att bekämpa pandemin, säger Johnson.

– Det är samma personer som tjatar om en ny folkomröst­ning som för bara några år sedan, 2014, sade att det var ett evenemang som bara händer en gång på en generation. Jag är benägen att hålla fast vid det.

SNP menar att förutsättn­ingarna för en ny omröstning har ändrats på grund av brexit.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland