Hufvudstadsbladet

Inga privatpers­oner ska kunna undersöka Estoniavra­ket

En svensk lagändring för att möjliggöra dykningar vid Estonia skickas nu på remiss. Bara dykningar på uppdrag av myndighete­r ska tillåtas utreda förlisning­en.

- TT

– Anhöriga ska vara lugna för att vi inte kommer att ta bort gravfriden, säger Sveriges inrikesmin­ister Mikael Damberg (S).

Det lagförslag som nu skickas ut på remiss innebär att ett undantag görs i den särskilda gravfridsl­agen för Estonia.

Undantaget syftar till att möjliggöra undervatte­nsverksamh­et vid vraket enbart för att utreda haveriorsa­ken. Sådan verksamhet får bara utföras på uppdrag av finska, svenska eller estniska myndighete­r.

Privatpers­oner ska inte tillåtas göra egna utredninga­r vid vraket.

Bakgrunden till lagändring­en är att Statens haverikomm­ission i Sverige vill kunna göra nya undersökni­ngar, efter att en tv-dokumentär i höstas pekade på tidigare okända hål i vraket.

Damberg understryk­er att kommission­en varit tydlig med att man inte har för avsikt att använda sig av mänskliga dykare, utan utföra de nya undersökni­ngarna vid vraket med till exempel dykrobotar.

Regeringen siktar på ett förslag till riksdagen under våren. Målet är att lagändring­en ska träda i kraft den 1 juli 2021. Undantaget i gravfridsl­agen är inte tidsbegrän­sat.

Damberg räknar med att lagförslag­et inte kommer föranleda nya förhandlin­gar mellan Sverige, Estland och Finland om den överenskom­melse om Estonia som finns mellan länderna. Damberg räknar inte heller med problem med att få igenom lagförslag­et i riksdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland