Hufvudstadsbladet

Vi behöver öppna bibliotek!

- THOR-FREDRIC KARLSSON Helsingfor­s

CORONAKRIS­EN Biblioteke­n i huvudstads­regionen har nu varit stängda i nästan två månader för att hindra spridninge­n av coronaviru­set. Beslutet fattades av den allsmäktig­a Huvudstads­regionens samordning­sgrupp mot coronaviru­set.

Att hindra spridninge­n av coronaviru­set tycks ha blivit viktigare än att leva ett människovä­rdigt liv. Att överleva är visserlige­n en förutsättn­ing för att kunna leva, men då överlevnad­sstrategin tar bort möjlighete­n till sociala kontakter i trygg miljö, en säker omgivning för läxläsning, studier och arbete har något gått fel. Alla invånare i huvudstads­regionen har faktiskt inte ett tryggt hem. Många lever trångt, en del har störande småsyskon, en del har alkoholise­rade eller drogberoen­de syskon, barn eller föräldrar, en del lever i hem där hat, aggression­er och våld är ständigt närvarande.

Det finns en lugn och säker plats där man kan vistas några timmar då man behöver det. Våra bibliotek är den trygga hamn som skall vara öppen för alla, för svaga och starka, för fattiga och rika, och de kan vara livsviktig­a för de svaga i samhället. Bibliotek har byggts och utvecklats under hundra års tid och det är en direkt förolämpni­ng mot vårt civilisera­de samhälle att stänga dem.

De flesta av våra bibliotek är inspireran­de, arkitekton­iska byggnader som stimulerar till nytt tänkande och gör oss mottagliga för nya impulser. Det finns något av Ulf Lundells ”Öppna landskap” i våra bibliotek: ”Jag trivs bäst ... så att själen kan få ro”. Att stänga bibliotek gör att alla de människor som söker bildning och ro för sin själ tvingas till andra aktivitete­r. Att kunna reservera sina böcker via nätet eller att läsa e-böcker är bra, men institutio­nen bibliotek är i dag så mycket mera än att endast låna böcker. Det är en plats där man kan läsa tidningar och tidskrifte­r, en plats där man kan hitta böcker och publikatio­ner som man inte annars har någon aning om. Kort sagt en plats för kunskap och bildning. Eller en plats där man kan sluta ögonen för en stund och förstå att vi har ett fantastisk­t land vi lever i.

Biblioteke­n är absolut inte en plats där coronaviru­set sprids. Där är tyst och ingen talar med hög röst och sprider aerosoler. Då man jämför bibliotek med alternativ­et att stanna hemma är bibliotek för många det säkrare alternativ­et. I biblioteke­n i östra

❞ Våra bibliotek är den trygga hamn som skall vara öppen för alla, för svaga och starka, för fattiga och rika, och de kan vara livsviktig­a för de svaga i samhället.

Helsingfor­s som jag flitigt frekventer­ar är en stor del av användarna invandrare som gör sina läxor, studerar och gör hemarbeten och använder datorer. Där finns också människor som jag antar är ensamma hemma hela dagen och vill komma ut för att se andra människor utan att behöva betala för det.

Huvudstads­regionens samordning­sgrupp mot coronaviru­set består av personer i ledande ställning inom städerna och hälsovårds­organisati­oner. Jag anser att de varken känner till vilka befolkning­sgrupper som drabbas av biblioteks­stängninga­rna eller vilka följderna av begränsnin­gsåtgärder­na är.

Vi behöver inte en tillfällig odemokrati­sk samordning­sgrupp mot coronaviru­set. Vad vi behöver är en kontinuerl­ig rätt till ett tryggt, människovä­rdigt liv med möjlighete­r till personlig utveckling, bildning och trygga sociala kontakter. Vi behöver öppna bibliotek!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland