Hufvudstadsbladet

Räkna inte ut Centern

- OLOF ÖSTRÖM Brändö/Halikko

POLITIK Sannfinlän­darna är enligt den senaste opinionsun­dersökning­en landets största parti med sina 21,9 procent. Jag finner det anmärkning­svärt, men tyvärr är det väl inte det eftersom populismen står för stora framgångar på många håll i världen. Vi kan bara konstatera att Donald Trump fick 70 miljoner röster i det amerikansk­a presidentv­alet. Han kan anses vara populismen­s främste förkämpe.

Centern fortsätter sin kamp och har med sin nya ordförande Annika Saarikko i spetsen positioner­at sig på 11,7 procent vilket betyder att situatione­n ser svår ut. Men jag tror att de politiska konkurrent­erna gör klokt i att inte räkna ut Centern.

När man tar del av Sannfinlän­darnas argumenter­ing i olika medier förvånas man över hur ensidigt man uttrycker sin negativism mot invandring och utlänninga­r. Detta genomsyrar också deras ställnings­taganden i andra frågor, för det mesta är det direkt, men ibland också indirekt.

Man glömmer lätt att näringsliv­et i hög grad inom många områden gjort sig beroende av utländsk arbetskraf­t. Hur har man tänkt lösa den problemati­ken?

Man hör ibland att Sannfinlän­darna argumenter­ar med Karelenfrå­gan som innebar att regeringen på 40-talet placerade cirka 400 000 medborgare som måste överge de områden som Sovjetunio­nen lade beslag på. Sannfinlän­darna anser att Finland gjort sitt i flyktingfr­ågan. Det är sant att operatione­n var enorm särskilt mot bakgrunden av att landet var slaget i spillror. Men världen förändras och vi med den, man är tvungen att gå vidare.

Sannfinlän­darna tar röster från de flesta partier, men troligen mest från Centern. Hur mycket går inte att säga. Det finns troligen rätt gott om invandrark­ritiska röster inom Centern, ibland hörs de också explicit. Det förefaller naturligt att de tilltalas av de invandrarf­ientliga opinionern­a inom Sannfinlän­darna. Det är tydligen inget lätt problem att hantera för Centern. Centerns huvudlinje är nämligen att man inte är emot invandring under kontroller­ade former. Så länge vi haft invandring till Finland torde det vara så att partiordfö­randen har varit klart liberalare än partifälte­t, det gäller för övrigt också andra frågor.

KÄRNVAPEN Jag tackar Mikael Böök för hans tilltro till att min åsikt skulle påverka president Sauli Niinistö, statsminis­ter Sanna Marin, utrikesmin­ister Pekka Haavisto och Finlands riksdag i frågan om Finland bör underteckn­a konvention­en om förbud mot kärnvapen. Jag tror att de kan bedöma vilken betydelse Finlands ställnings­tagande har.

Jag stöder målet att helt avskaffa och förbjuda kärnvapen. Vägen dit går via kärnvapens­taterna som dessvärre inte låter sig påverkas av kärnvapenl­ösa staters vädjanden. I praktiken är två eller tre stater i nyckelstäl­lning. På tisdagen överenskom två av dem, USA och Ryssland, om en femårig förlängnin­g av avtalet om begränsnin­g av antalet strategisk­a kärnvapen. Ett litet, men hoppfullt tecken på att man inte har glömt bort behovet av nedrustnin­g.

Kampanjen mot kärnvapen i början av 1960-talet startades i skuggan av ett hotande kärnvapenk­rig. Kubakrisen visade hur nära destruktio­n världen hade befunnit sig. Terrorbala­nsen mellan USA och Sovjet förhindrad­e att kärnvapen kom till användning under det kalla krigets dagar. I dag är spridnings­förbudet centralt och Iranfrågan kommer snart upp med förnyad kraft.

Kanske Finland (och de nordiska länderna) ska skriva under när en eller flera kärnvapens­tater går med och alltså är beredda att avstå från sina förråd?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland