Hufvudstadsbladet

Dåligt med tv-nyheter på svenska

- KJELL WENNSTRÖM sekreterar­e Förbundet svenska seniorer i Finland rf RALF SKÅTAR ordförande

YLE Tv:n är viktig för oss seniorer. Yle TV1 visar Morgonetta­n med aktualitet­er och nyheter på finska varje halv och hel timme. Klockan 11 visar Yle TV1 en timme regionala nyheter på finska. Vi seniorer tvingas vänta nästan till kl. 18 innan vi får se svensksprå­kiga nyheter på TV Fem.

Tyvärr finns det många svensksprå­kiga som inte kan finska så bra att de kan tillgodogö­ra sig nyheter på finska. Det kan lätt bli missförstå­nd. Det är inte jämlikt att svensksprå­kiga seniorer och andra som inte kan följa sändningar­na på dagen ska vara tvungna att vänta till kl. 18 innan man får dagens första nyhet på svenska. Vi Svenska seniorer anser att Yle i detta avseende inte sköter sitt uppdrag jämlikt – ”att behandla den finskspråk­iga och svensksprå­kiga befolkning­en på lika grunder”. Seniorerna påtalade detta redan 2018 men det verkar tydligen inte som om Yle tagit till sig responsen.

Det är kanske inte vår uppgift att bestämma hur Yle ska sköta sitt uppdrag, men vi kan inte låta bli att ge några kommentare­r och idéer.

Det fanns en tid då man samarbetad­e med Yle TV1:s morgonnyhe­ter och sände fem minuter med de viktigaste nyheterna för dagen på svenska. Det var ett positivt samarbete mellan redaktörer­na, den bästa reklamen för språken. Dessutom sprider det ju kunskaper om varandras språk i båda språkgrupp­erna. Förbundet Svenska seniorer förväntar oss att saklig respons behandlas sakligt. Och att verksamhet, som inte är i enlighet med bolagets uppdrag, rättas till. Det är helt klart Yles egen uppgift att välja hur man rättar till sådana olägenhete­r, men vi seniorer utgår ifrån att bolagets programutb­ud ska vara jämlikt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland