Hufvudstadsbladet

Svenskar ropar ivrigare "skandal" än finländare

Få av oss vill leva i ett samhälle där man inte får gå till butiken.

-

”I Sverige avgår man om man köper Toblerone på fel kort.”

TOBIAS PETTERSSON

journalist

En snabb väg till HBL:s redaktion går igenom Forums köpcenter. Den vägen tog jag som vanligt den dag då svenska politikers – i synnerhet statsminis­ter Stefan Löfvens – julhandlan­de blev en skandal i svenska medier.

Medier förutsätte­r ofta en oförvitlig­het av politiker som journalist­erna själva inte lever upp till, och nästan ingen annan heller. Motivering­en är att man granskar den förtroende­valda makten.

Men någonstans går väl en gräns för moralismen, åtminstone på individniv­å? Visst, virusläget i Sverige är värre. Men jag kan inte sätta mig ned och skriva skandalrub­riker om en politiker som befunnit sig i ett köpcenter när jag själv precis gjort samma sak.

De svenska politikern­as julshoppan­de rapportera­des visserlige­n av HBL och andra finländska medier, men inte i samma ton som i Sverige. På ytan framstod den svenska reaktionen som än mer förbryllan­de då Sveriges coronastra­tegi länge varit mer tilllåtand­e än den finländska.

I skandalrap­porteringe­n går det ibland att se en skillnad mellan Finland och Sverige. I Sverige avgår man om man köper Toblerone på fel kort. Ord som svek, förräderi och förnedring haglar tätt nästan varje dag. I Finland kan en minister presentera falska siffror i riksdagen och sitta kvar.

Båda kulturerna har för- och nackdelar. Den finländska journalist­iken kan vara tandlösare än den svenska, men att ropa varg i tid och otid kan också ha en avtrubband­e effekt.

I boken Orden i min makt gör Yrsa Stenius (1945–2018), journalist, författare och mediechef i både Sverige och Finland, en intressant reflektion om skillnaden.

På grund av närheten till Ryssland har ord i offentligh­eten historiskt haft större tyngd i Finland, resonerar Stenius. ”När man är liten och sover intill en elefant gäller det att vända sig försiktigt.”

Geopolitis­k respekt har enligt Stenius ”i kombinatio­n med den fallenhet mina landsmän visar för att hellre tiga än tala alltför högt och alltför mycket satt sina spår i medierna ända in i nutid.”

Svenska medier agerar annorlunda i kristider: ”Svenskar tenderar att mobilisera sin vrede mot något ställföret­rädande objekt. Regerings- och myndighets­beslut hamnar då naturligt i skottglugg­en. Svenska medier lever i föreställn­ingen att organisera­d ilska och dito protester mot 'överheten' är detsamma som demokrati i arbete.”

Fallet Löfven har förstås andra ingrediens­er. Framför allt gick Löfven ut med en stark uppmaning till svenskarna att undvika trängsel i köpcenter. Därefter gick han själv till köpcentret.

Det ser illa ut när någon bryter mot sitt eget råd, men själva rådet kan vara vettigt ändå. Att en klimatfors­kare till exempel ser sig tvungen att ta flyget någon gång betyder inte att allt hen sagt om klimatförä­ndringen därmed är ogiltigt.

Som i många andra känsliga frågor handlar det i hög grad om hur ett budskap presentera­s. Om tonen är förmanande och skuldbeläg­gande är risken högre för att det slår tillbaka mot personen själv, om hen inte lever upp till idealet 24 timmar om dygnet.

Och det gör ingen, för människan är människa och inte maskin.

Ledarskrib­enter ansåg att Löfven borde ha skickat ut någon annan. Kanske, men då skulle han sannolikt ha beskyllts för att utsätta andra för smittrisk. En risk som varken skulle ha minskat eller ökat ett enda dugg om någon annan varit i affären i stället.

Och var befann sig då de som fotografer­ade Löfven i köpcentret, om inte i köpcentret?

Trots att pandemin medför globala och personliga tragedier är det värt att fråga sig hurdant samhällskl­imat vi vill ha. Coronaviru­set är inte den värsta farsot som drabbat mänsklighe­ten, och med tanke på hur människan behandlar andra arter är den inte den sista.

Vid den här tiden i fjol skulle många aldrig ha kunnat tänka sig att acceptera de begränsnin­gar i privat- och näringsliv­et som sedan införts. I dag är det en katastrof om en politiker går till butiken.

Trots det lever de flesta av oss sannolikt hellre i ett samhälle där man kan avhämta en försändels­e än i ett klimat präglat av övervaknin­g och angiveri.

Hellre en människa som minister än en robot.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland