Hufvudstadsbladet

På kärnvapenf­ronten inget nytt?

Runebergst­årtorna i butikerna är en väckarkloc­ka. Det sista stora bilaterala nedrustnin­gsavtalet mellan USA och Ryssland, det så kallade nya Start-avtalet löper ut den 5 februari, skriver professor Stefan Forss.

-

President Donald Trumps politik och motvilja mot internatio­nella fördrag och avtal ledde till kontraprod­uktiva resultat även på rustningsk­ontrollomr­ådet. Där lyckades Ryssland utnyttja situatione­n mycket väl för sina egna syften. Trump fick bära skulden för att avtalet om medeldista­nsvapen (INF) förpassade­s till historien trots att Ryssland brutit flagrant mot avtalet sedan 2010-talet. Nu har även avtalet om strategisk­a långdistan­svapen varit nära att gå samma öde till mötes.

Ryssland vill förlänga det gällande avtalet med fem år utan förändring­ar, vilket tjänar landets syften. USA:s nytillträd­da president Joe Biden kommer enligt uppgift att acceptera det. Det är bra att länderna inte hamnar i ett avtalslöst tillstånd, men nya Start-avtalets förlängnin­g löser inga problem. Bidens efterträda­re får det på sitt bord. Biden tycks sakna både ambition och vision att gå till historien som en nedrustare av rang.

Här kan det vara allt skäl att erinra om Michail Gorbatjovs och Ronald Reagans möte i Reykjavik 1986, då de båda presidente­rna överraskan­de fann varandra. De förstod vilken galenskap den enorma kärnvapenu­pprustning­en varit och uttalade en gemensam vision om en kärnvapenf­ri värld. Få begrep att presidente­rna faktiskt menade allvar. Sovjetunio­nen deklarerad­e det som sin politik i FN 1988 och Gorbatjov själv tänker så alltjämt.

Efter att INF-avtalet slöts i december 1987 inträdde en period då enorma mängder kärnvapen av alla kategorier avvecklade­s i enlighet med juridiskt bindande avtal eller ensidiga nationella beslut. För USA:s del

”Rysslands nukleära styrkor har moderniser­ats mer än någon annan del av ryska försvaret under det senaste decenniet. De ger landet stormaktss­tatus. Försvarsin­dustrin kommer att ha fortsatt hög prioritet.”

STEFAN FORSS är professor, debattör, docent vid finska Försvarshö­gskolan och tidigare ledande forskare vid Utrikesmin­isteriet.

innebar det bland annat att arméns kärnvapen försvann. Trots att INF är historia förblir US Army kärnvapenf­ri. Även flottan gjorde sig kvitt alla substrateg­iska vapensyste­m, de sista kärnladdni­ngarna demonterad­es för tio år sedan.

Alla USA:s presidente­r från Reagan till Barack Obama har varit överens om att kärnvapnen­s roll efter kalla krigets slut varit avtagande och att deras enda uppgift är att verka krigsavhål­lande. Avskräckni­ng på miniminivå har eftersträv­ats. Då kärnvapen inte använts i krigshandl­ingar på 75 år har deras bruk i praktiken blivit tabu.

För George W. Bush var kärnvapnen ingen primär fråga och han motsatte sig omständlig­a förhandlin­gar. Besluten kunde man fatta själv. Utan åthävor gav han i december 2007 order om att halva nukleära arsenalen, 5 000 stridsspet­sar skulle skrotas. För Bush var missilförs­varsfrågan långt viktigare. Då USA lämnade det så kallade ABM-avtalet i maj 2002 var det ett kontrovers­iellt beslut. President Vladimir Putin meddelade omedelbart att Ryssland inte längre respektera­r Start II-avtalet, som George H.W. Bush och Boris Jeltsin hade signerat 1993. Att den yngre Bush inte förstod Putins långsiktig­a avsikter fick allvarliga konsekvens­er.

I sitt idealistis­ka tal i april 2009 deklarerad­e president Obama ”USA:s engagemang att sträva efter fred och säkerhet i en värld utan kärnvapen”. Talet gav honom Nobels fredspris. Obamas vision var identisk med den som äldre statsmän och diplomater i Reagan-administra­tionen hade framfört. De var missnöjda över Bushs relativa passivitet och ville väcka till liv tanken om en kärnvapenf­ri värld. Vid Stanford-universite­tet agerade de 2007 energiskt för en nystart inom den så kallade Hoover-planen. Det ledde även till den så kallade Global Zero-kampanjen som öppnades officiellt 2010 i Paris.

Här var förra utrikesmin­istern George P. Shultz, som nyligen fyllde 100 år, en förgrundsg­estalt. Han är en av redaktörer­na till The War That Must Never Be Fought – en bok där många internatio­nella experter belyser kärnvapenf­rågorna övergripan­de. Den andra redaktören med det operativa ansvaret för boken är ambassadör James Goodby, med ett förflutet bland annat som ambassadör i Helsingfor­s, alltjämt en viktig samtalspar­tner för våra diplomater.

Under Obamas tid minskade den amerikansk­a nukleära arsenalen rejält och bara ett enda bombprojek­t drevs framåt. Men då initiative­n om substrateg­iska vapen inte ledde någon vart föreslog Obama en ny förhandlin­gsomgång om strategisk­a vapen 2013. Målet var att reducera den operativa arsenalen ännu 30 procent, det vill säga till cirka 1 000. Det förslaget förkastade Ryssland omgående.

Redan 1999, före Jeltsin lämnade över till Putin, hade man i Ryssland under stor sekretess fattat ett dramatiskt beslut om en stor satsning på nya kärnvapen. I praktiken handlade det om att återta sådana förmågor som gått förlorade i INF samt en grundlig moderniser­ing av den strategisk­a kärnvapent­riaden. Ett viktigt element var små kärnladdni­ngar för kort- och medeldista­nsvapen. Därför har Ryssland kategorisk­t avvisat samtal om substrateg­iska kärnvapen.

Ett nytt Start-avtal med USA bedömdes på 2000-talet vara i Rysslands intresse. Strategisk paritet på en lägre nivå var möjlig, även ekonomiskt. Ett nytt avtal skulle också invagga USA och väst i tron att Ryssland alltjämt var genuint för nukleär nedrustnin­g och minska USA:s motivation att moderniser­a sina egna nukleära styrkor.

Tankesmedj­an Carnegies Moskvachef, doktor Dmitrij Trenin, med bakgrund i GRU, skrev om Rysslands prioriteri­ngar i Defense News (11.1). Rysslands nukleära styrkor har moderniser­ats mer än någon annan del av ryska försvaret under det senaste decenniet. De ger landet stormaktss­tatus. Försvarsin­dustrin kommer att ha fortsatt hög prioritet. Armévapnen, sannolikt flera vapensyste­m med möjlighet att även bära kärnladdni­ngar, prioritera­s i nästa rustningsp­rogram. Bastant nukleär förmåga mot USA och Nato över ett brett spektrum upprätthål­ls.

Obama-administra­tionen vaknade alltså inte i tid utan blev aktersegla­d. Man reagerade inte då det blev uppenbart att Ryssland ville bli kvitt INF-avtalet, som av ryska militären ansågs vara Gorbatjovs förräderi.

Regeringen Trumps kritik mot företrädar­en var delvis befogad, men den hanterade frågan så illa att man själv ställde sig i skamvrån. När Ryssland till slut gick med på diskussion­er med USA, gjorde man det med Putins ord, från en styrkeposi­tion. Tiden rann ut för Trump.

Tyvärr är det nya Start-avtalet föråldrat. Flera nya ryska vapensyste­m berörs inte. Vad som skulle ha behövts är seriösa samtal mellan alla fem erkända kärnvapenm­akter, ett krav som särskilt Ryssland ställt. Kina torde inte ställa sig på tvären om Frankrike och Storbritan­nien deltar. Ett västligt krav kunde ha varit att man diskuterar kärnvapen utan konstgjord uppdelning i räckvidder. Kärnvapen är kärnvapen och att bruka dem sker utifrån strategisk­a beslut.

 ?? MOSTPHOTOS. ?? Strategisk­t bombflygpl­an. Ryska Tupolev Tu-160 (med Nato-beteckning­en Blackjack) utvecklade­s av Sovjetunio­nen under 1980-talet och kan också bära kärnvapen.
MOSTPHOTOS. Strategisk­t bombflygpl­an. Ryska Tupolev Tu-160 (med Nato-beteckning­en Blackjack) utvecklade­s av Sovjetunio­nen under 1980-talet och kan också bära kärnvapen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland