Hufvudstadsbladet

I bostadsbol­agets styrelse krävs omsorgsful­lhet

- MARIKA SIPILÄ är verksamhet­sledare för Finlands Svenska Fastighets­förening

Sitter du i bostadsbol­agets styrelse? Det lönar sig att ta uppdraget på allvar. En bostadsakt­ie är en av de värdefulla­ste investerin­gar som en privatpers­on gör och det är frågan om en stor förmögenhe­t. Enligt lagen om bostadsakt­iebolag förutsätts att en styrelseme­dlem är omsorgsful­l i beslutsfat­tandet och i sina uppgifter. Men bli inte rädd. Allting behöver man inte veta själv, utan det viktigaste är att man vet var nödvändig informatio­n kan hämtas.

Lagen om bostadsakt­iebolag kräver inga specialkun­skaper av styrelseme­dlemmen. I princip kan vem som helst bli vald om personen uppfyller lagens allmänna kompetensk­rav. För att kunna sköta om uppdraget ordentligt borde alla styrelseme­dlemmar visa aktivitet och bekanta sig med lagen samt styrelsens verksamhet och alla de aktuella dokumenten. Det kan vara värt att skaffa lite litteratur eller gå på en kurs i ämnet. Och naturligtv­is borde bolaget budgetera pengar med tanke på dessa nödvändiga förvaltnin­gsutgifter.

En bra styrelse förstår också betydelsen av en bra disponent och känner samtidigt till sin egen roll. Styrelsen använder ägarens röst i alla ärenden och övervakar disponente­ns verksamhet. Disponente­n fungerar som en vd i bolaget.

En yrkeskunni­g disponent tillsamman­s med en väl förtrogen styrelse spelar en betydelsef­ull roll när det gäller bostadsbol­agets ekonomi. Fastighete­n åldras och kräver renovering. Samtidigt borde man behålla värdet eller helst öka på det. Styrelsen ska tillsamman­s med disponente­n övervaka fastighete­ns skick och ge förslag på nödvändiga renovering­ar till bolagsstäm­man.

I alla ärenden som fastighets­besiktning, planering av renovering och beslutfatt­andet i bolagsstäm­man lönar det sig att använda experter. Genom att investera lite på sakkunnig hjälp kan man spara tusentals euro och undvika flera fel.

Om något händer bär styrelseme­dlemmarna och disponente­n ansvaret för skadan som de har orsakat avsiktligt eller av vållande. Grunden till ansvaret är objektiv aktsamhets­plikt, det vill säga vad en omsorgsful­l person skulle ha gjort i samma situation.

Det är onödigt att vara rädd för ansvaret i styrelsen. Det ska anses som en ära att sitta i styrelsen och vara med i beslutsfat­tandet. Om man sköter sitt förtroende­uppdrag noggrant och vänder sig till sakkunniga för stöd blir det inga problem. Men det lönar sig naturligtv­is att kolla bolagets ansvarsför­säkring för säkerhets skull.

Sakkunnig hjälp får man av Fastighets­förbundet samt den lokala fastighets­föreningen om husbolaget är medlem i föreningen. En bra styrelseme­dlem är inte en som vet och kan allt utan en som vågar fråga.

Obs. Om man som styrelseme­dlem vill komma ännu längre, så lönar det sig att läsa Taloyhtiön hyvä hallintota­pa (Rekommenda­tionen om god förvaltnin­gssed i husbolag – för tillfället endast på finska). Rekommenda­tionen innehåller ytterligar­e goda råd om hur husbolaget kan förbättra sin förvaltnin­g och göra den effektivar­e. Boken finns gratis för medlemmar på medlemssid­orna www.kiinteisto­liitto.fi/jasensivut eller till salu på www.kiinteisto­media.fi.

 ??  ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland