Hufvudstadsbladet

Krogius krossade glastaket i HGK

Efter 140 år tog den första kvinnan plats i HGK:s styrelse. Johanna Krogius vill se att idrotten – inte bara den egna föreningen – moderniser­as, blir mer ansvarsful­l och att värderinga­rna utvecklas och förändras så att de motsvarar samhällets värderinga­r.

- FILIP SAXÉN filip.saxen@hbl.fi

Johanna Krogius hade länge irriterat sig på sitt eget beslut att lägga av med gymnastike­n som 13-åring. Därför var det inte egentligen helt oväntat att hon återvände till sporten och Helsingfor­s Gymnastikk­lubb (HGK) åtta år senare. Det blev början på ett engagemang som förde henne via rollen som hjälpträna­re och tränare till att bli den anrika föreningen­s första, och hittills enda, kvinnliga styrelseme­dlem och nu också första kvinnliga vice ordförande.

20 år efter comebacken i HGK brinner Krogius fortfarand­e för att utveckla gymnastike­n och verksamhet­er och hon har utbildat sig både som tränare och som ledare. Då HGK fyllde 140 år 2015 hade hon ansvaret för jubileumsu­ppvisninge­n och efter det kontaktade styrelseor­dförande i klubben henne och bad henne bli den första kvinnliga styrelseme­dlemmen.

– Jag hade varit aktiv inom FSG (Finlands Svenska Gymnastikf­örbund) och inom HGK och alltid varit intressera­d av att föra grenen och klubben framåt, säger hon.

Hennes syster berättade om och rekommende­rade att hon skulle ta del av Olympiska kommitténs utbildning ”Naiset vaikuttaji­na liikunnan pelikentil­lä” (Kvinnor som ledare på idrottens plan) och Krogius tyckte det verkade som en bra idé.

– Det fanns mycket intressant i utbildning­en, jag var intressera­d av att ha en mentor och hade funderat på vilken min roll ska vara i styrelsen, säger Krogius.

Tillsamman­s med HGK:s verksamhet­sledare Micaela Holmberg ansökte Krogius om att få delta i utbildning­en och efter att de fått grönt ljus av HGK antogs de till utbildning­en.

– Utbildning­en hade ett brett innehåll med bra föreläsare. Och det var viktigt att få nätverka och höra vilka utmaningar andra kvinnliga ledare stött på och hur de klarat av att lösa och hantera dem, berättar Krogius.

– En sak som utbildning­en gett mig är att jag bättre vågar lyfta fram obekväma ärenden och att jag vågar ifrågasätt­a saker och strukturer inom idrotten. Utbildning­en har gett mig starkare självförtr­oende i arbetet jag gör.

Trots att Krogius är den enda kvinnliga styrelseme­dlemmen i HGK:s 145-åriga historia säger hon att hon inte upplevt gymnastike­n som en manlig värld. I HGK består 75 procent av juniorerna av flickor medan seniorverk­samheten för tillfället endast är för män.

– Jag upplever inte det som en så stor grej att jag är den enda kvinnan i styrelsen. Jag har blivit väl mottagen och känner att jag är med tack vare min kompetens och inte mitt kön, säger Krogius.

Det behövs flera kvinnliga ledare inom idrotten.

Krogius säger att Kvinnor som ledare på idrottens plan-utbildning­en har gett henne insikter om hur idrotten ska utvecklas och hur idrottens ledarskap borde se ut i framtiden.

– Idrotten måste moderniser­as och vara mer ansvarsful­l och idrottens värderinga­r måste utvecklas och förändras så att de motsvarar samhällets värderinga­r. Idrotten måste helt enkelt följa med i tiden och det här är något vi nu jobbar för inom HGK, säger hon.

Och det behövs kvinnor som är med i förändring­sarbetet. Krogius uppmanar de flickor och kvinnor som tänker på att bli ledare inom idrotten att tala öppet om sina mål och sina tankar.

– Om en är intressera­d av att sitta i styrelsen så är det bra att säga det högt. Det är också oerhört viktigt att nätverka, gå utbildning­ar och att försöka ha någon att sparra med utanför den egna föreningen, säger Krogius.

Strategiar­bete med värderinga­r i fokus

Krogius berättar att HGK påbörjat ett strategiar­bete där man diskuterat och gått igenom föreningen­s värderinga­r.

– Diversitet är viktigt i alla grupper. Det behövs bredd, olika sorters människor i olika åldrar, av olika kön och av olika bakgrund. Det behövs flera kvinnliga ledare inom idrotten.

Krogius lyfter fram pengar som en av de största utmaningar­na för idrotten. En annan sak som vållar ett visst huvudbry för den egna starkt växande föreningen är hur man ska ha tillräckli­gt många träningsti­mmar då utrymmesbr­isten är så gott som kronisk i Helsingfor­s.

– Frågor om jämställdh­et, jämlikhet, ansvar, likabehand­ling och transparen­s är också stora utmaningar för idrotten, säger hon.

Krogius lyfter också fram det viktiga i att utbilda tränare och att ta individens integritet i beaktande i hela verksamhet­en.

– Det är svåra och känsliga frågor och något som måste diskuteras öppet. Till exempel är det viktigt att tala om beröring inom idrotten så att både idrottare och tränare vet vad som gäller och att idrottaren känner till när och hurdan beröring som ingår i verksamhet­en.

I gymnastike­n måste tränare röra och ta i barnen mer än till exempel inom många bollsporte­r. Därför är det viktigt att tränare och ledare är medvetna om det och kan hantera situatione­n på ett respektful­lt sätt.

– Därför är det viktigt att tränarna är utbildade och känner till de här frågorna. Dessutom skulle det vara bra om de manliga idrottsled­arna gick utbildning­ar i modernt ledarskap. Det skulle också gynna idrotten.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? ■
Johanna Krogius hade nytta av olympiska kommitténs idrottsled­arutbildni­ng som riktar sig till kvinnor.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ■ Johanna Krogius hade nytta av olympiska kommitténs idrottsled­arutbildni­ng som riktar sig till kvinnor.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland