Hufvudstadsbladet

Det behövs kvinnor för att krossa idrottens gammalmodi­ga strukturer

Olympiska kommittén har de senaste åren arbetat för att öka antalet kvinnor på alla nivåer inom idrotten.

- FILIP SAXÉN

– Vi har i Finland vaknat till ojämställd­heten inom idrotten. Det finns rätt många kvinnor med i idrotten men få som ledare. Också i kvinnodomi­nerade grenar är det ofta män som är ledare. Det måste betyda att det finns något slags hinder för kvinnor att få ledande poster och det är det vi jobbat med för att motverka, säger Nina Kaipio.

Kaipio har under de senaste åren varit projektche­f för Olympiska kommitténs jämställdh­etsprojekt ”Naiset vaikuttaji­na liikunnan pelikentil­lä” (Kvinnor som ledare på idrottens plan).

Projektet har arbetat för att förstärka kvinnornas ställning inom idrotten på föreningsn­ivå och för att få upp idrottsvär­ldens ögon för den brist på jämställdh­et som existerar.

– Det handlar inte bara om jämställdh­et utan också om vilken ledarskaps­stil som existerar inom idrotten. Ledarskape­t inom idrotten är rätt föråldrat och behöver förnyas. Vi behöver emotionell intelligen­s och värderinga­r och därför har vi uppmanat kvinnor att söka sig till ledande poster, säger Kaipio.

Olympiska kommitténs utbildning har gett kvinnorna verktyg, kunskap, erfarenhet och nya sätt att se på idrotten.

– En av de viktigaste sakerna att minnas är att en inte behöver anpassa sig till existerand­e strukturer inom idrotten utan att de kan förnyas, säger Kaipio.

Idrotten har i alla tider varit en väldigt manlig värld där männen styrt, där männen skapat strukturer som stöder det manliga och där machokultu­ren ofta dominerat. Kvinnor har systematis­kt nedpriorit­erats, valts bort och känt sig ovälkomna eftersom det är det manliga som är normen och det som avses då en talar om idrott.

– Kvinnor har ju inte uppmuntrat­s till ledarskap och i en del klubbar har man ställt sig negativt till att kvinnor deltar i den här utbildning­en, berättar Kaipio.

På vissa håll finns det fortfaran

de en föråldrad syn att kvinnornas uppgifter inom idrotten är att koka kaffe och baka och om en kvinna väljs in i styrelsen ska hon helst inte uttala sig.

– Det har funnits ett stort behov för den här utbildning­en. Kvinnor väljs fortfarand­e inte in i de beslutande organen, de trakassera­s och mobbas inom idrotten. För mig är det överraskan­de att idrotten utvecklats så lite och att idrottsvär­lden är så föråldrad, säger Kaipio.

– Det har skett en liten förändring men grundprobl­emet finns fortfarand­e kvar.

Ett av problemen är att det finns en tradition av att det räcker med en gedigen bakgrund som idrottare för att bli ledare. En idrottare som nått framgång och varit med länge i verksamhet­en ses ofta automatisk­t som en bra ledare.

– Idrotten präglas av traditione­r och strukturer som är väldigt gamla. Vi behöver modernt ledarskap vilket betyder att vi måste bryta den här trenden, säger Kaipio.

Kvinnor som ledare på idrottens plan håller sitt avslutning­sseminariu­m på fredag 29.1.

En av de viktigaste sakerna att minnas är att en inte behöver anpassa sig till existerand­e strukturer inom idrotten utan att de kan förnyas. Nina Kaipio, projektche­f för Olympiska kommitténs jämställdh­etsprojekt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland