Hufvudstadsbladet

Norsk skidskytte­topp i mutskandal: ”Chockerad”

Exklusiva klockor, jaktresor och prostituer­ade. Så mutades Internatio­nella skidskytte­förbundets tidigare ordförande Anders Besseberg för att dölja rysk dopning, enligt en internutre­dning. – Jag är chockerad, säger IBU:s nuvarande ordförande Olle Dahlin.

- DAVID HJORTER/TT

Anders Besseberg var ordförande för Internatio­nella skidskytte­förbundet (IBU) under 26 år och avgick hösten 2018 efter år av misstankar om korruption.

Sedan dess har norrmannen granskats av IBU:s fristående granskning­skommissio­n ERC.

På torsdagen, bara två veckor före starten av skidskytte-VM i Pokljuka, lade ERC fram sin internutre­dning på totalt omkring 200 sidor.

– Vi har hittat bevis på att Besseberg mottagit gåvor i form av klockor, prostituer­ade och jaktresor. Det finns bevisning på en opassande favoriseri­ng av ryska intressen, säger ERC:s ordförande Jonathan Taylor på en digital presskonfe­rens.

I april 2018 genomförde österrikis­k polis en razzia på IBU:s kontor i Salzburg. Misstankar­na som låg till grund för razzian gällde en betalning på 250 000 euro, för misstänkt mörkläggni­ng av positiva ryska dopningspr­ov, som gått till Besseberg och IBU:s dåvarande generalsek­reterare Nicole Resch.

Vill inte straffspek­ulera

Sedan dess pågår det polisutred­ningar både i Norge och i Österrike. Med hänvisning till utredninga­rna har innehållet i ERC:s publicerad­e internutre­dning, där omkring 70000 dokument har granskats, anpassats. Ändå innehåller den uppseendev­äckande informatio­n

■ om Bessebergs agerande.

– Jag är chockerad över innehållet i rapporten, säger IBU:s nuvarande ordförande Olle Dahlin.

Sedan Anders Bessebergs tid som ordförande har skidskytte­sporten omorganise­rat sig. Förutom IBU och ERC finns sedan 2019 också en särskild fristående integritet­senhet, BIU.

På den digitala presskonfe­rensen lyfte Dahlin fram vikten av transparen­s i det vidare arbetet med fallet Besseberg. Svensken ville däremot inte tala om möjliga straff eller repressali­er.

– Just nu är det inte en fråga för IBU:s styrelse.

Nekar till anklagelse­r

Anders Besseberg har hela tiden nekat till alla anklagelse­r. Den 74-årige norrmannen ville inte uttala sig i samband med publicerin­gen av internutre­dningen.

– Nej, det här känner jag inte till. Det vet jag ingenting om. Nej (jag vill inte ställa upp på en intervju reds. anm). Nej, nej, nej. Ha det bra, säger den 74-årige norrmannen till norska TV2.

Bessebergs advokat Norbert Wess uttalade sig till norska NRK.

– Jag vill betona att polisutred­ningen fortfarand­e pågår och att det inte finns något åtal. Besseberg nekar till alla anklagelse­r som kommer från myndighete­r och IBUkommiss­ionen.

Jag vill betona att polisutred­ningen fortfarand­e pågår och att det inte finns något åtal. Besseberg nekar till alla anklagelse­r som kommer från myndighete­r och IBUkommiss­ionen. Norbert Wess Anders Bessebergs advokat

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? Anders Besseberg nekar till alla anklagelse­r.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA Anders Besseberg nekar till alla anklagelse­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland