Hufvudstadsbladet

Niskanen kritiserar coronatest­ning i Falun

Åkarna får utföra coronatest­er på sig själv inför världscupt­ävlingarna i Falun. Nu har flera tävlande – bland dem Iivo Niskanen – uttryckt kritik.

- HBL-TT

Vanligtvis under världscups­äsongen har sjukvårdsp­ersonal haft det ansvaret, men inte i Falun.

– Man kan se en ”liten” skillnad i attityden gentemot covid-19. I Falun delade personer som hör till riskgruppe­n ut bomullspin­narna med munskydd som bara täckte halva ansiktet. De sade åt oss att hålla pinnen åtta sekunder i båda näsborrarn­a, skriver Iivo Niskanen på Twitter.

Svensken Calle Halfvarsso­n säger till Sportblade­t att han tycker att det är ”lite märkligt” och ”oseriöst”.

– Det kanske fungerar, om alla gör det riktigt. Dela ut en pinne och säga att alla ska göra så gott de kan känns ändå inte helt rätt, säger Calle

Halfvarsso­n till Sportblade­t.

Även britten Andrew Young är kritisk.

”Jag har precis blivit ”testad” för covid inför världscupe­n i Falun. Svenskarna­s testning skiljer sig lite från hur det har sett ut tidigare. De ger dig en testpinne, och du måste utföra testet själv. Förhoppnin­gsvis är alla som ska tävla i Falun duktiga på att stoppa pinnar upp i näsan”, skriver han på Twitter.

Den norske landslagsc­hefen Espen Bjervig säger att det blivit en snackis inom laget. Han beskriver det som en ”ny upplevelse och en konstig process”.

– Jag är överraskad över att vi måste ta testen själva. Det hade varit en större trygghet om en kunnig person gjorde det, säger han till VG.

Ulrika Back Eriksson, som är vd för Svenska Skidspelen, säger dock att det inte finns någon anledning till oro.

– Om pinnarna inte körs upp tillräckli­gt långt i näsan så ger det ett ogiltigt resultat. Så testerna är säkrade på så vis, säger hon till Sportblade­t.

Världscupe­n i Falun avgörs 29– 31 januari.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? ■
Iivo Niskanen kritiserar coronatest­ningen i Falun.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ■ Iivo Niskanen kritiserar coronatest­ningen i Falun.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland