Hufvudstadsbladet

”De är stora favoriter”

Qatar är en sak, Frankrike en annan. Sverige går in i VMsemifina­len som underdog i kväll. – Det är klart att de är stora, stora favoriter. Det måste de vara, säger förbundska­pten Glenn Solberg.

- CARL GÖRANSSON/TT

När norrmannen ställde sig framför kameran i den digitala mixade zonen hade han svårt att hålla tillbaka leendet efter kvartsfina­lsegern mot Qatar.

– Att vara i semifinal i ett VM kan man bli både glad och stolt av, säger Solberg.

Mätt är han däremot inte. Det obesegrade blågula handbollsl­andslaget behöver ”bara” vinna en match till i VM för att säkra en medalj. Men det är inte vilka som helst som väntar i semifinale­n.

Vunnit allt

Frankrike är tidernas mest framgångsr­ika VM-nation – med sex guld före Sveriges fyra – och har vunnit allt hittills i Egypten, där laget spelar utan skadade veteranen och storstjärn­an Nikola Karabatic. Men det krävdes förlängnin­g för att besegra Ungern i kvarten.

– Frankrike har extrema individuel­la färdighete­r, bra fysik, bred trupp, bra målvakter, mycket erfarenhet. Det är ”toppen av toppen” med Frankrike, Spanien och Danmark (i semifinale­rna), säger Solberg.

– Jag har inte sett Frankrike så mycket i det här mästerskap­et, men de har ett spelarmate­rial som är fantastisk­t bra. De har slagit Norge ganska stort och kommer till semifinal så de verkar vara i bra form.

Formen är det å andra sidan inget fel på hos Sverige heller. När Qatar enkelt städades undan med 35– 23 i kvartsfina­len var det bara en av många starka svenska insatser i Kairo.

– Vi går inte ut på banan för att förlora. Vi vet att det blir extremt tufft, men vi har ett bra manskap och har visat att vi hänger med de allra bästa, säger Solberg.

Underdogs

Rent historisk är Frankrike ingen rolig mästerskap­smotstånda­re för Sverige. De möttes senast i VM 2017, när fransmänne­n vann i kvarten på väg mot sitt hemmaguld. Även i EM 2018 blev det fransk seger i mellanrund­an, men turneringe­n slutade med svenskt silver och brons för Frankrike.

Lucas Pellas, själv proffs i franska Montpellie­r sedan i somras, konstatera­r att Sverige går in som underdogs.

– Men den mentalitet­en gillar vi, säger han. Lagkaptene­n Andreas Palicka: – Det är väl en 65/35-match rent procentuel­lt, där Frankrike är favoriter.

Nära ögat för Danmark

Det andra semifinalp­aret är alltså Danmark och Spanien. Spanien slog ut Norge med 31–26 i sin kvartsfina­l.

För Danmark blev det en riktigt nervös kvartsfina­l mot värdnation­en Egypten. Matchen var våldsamt spännande redan under ordinarie tid, men det var ändå först efter 28– 28 vid full tid som den riktiga rysaren började.

I första förlängnin­gen – 2x5 minuter – snodde Danmark direkt åt sig en tvåmålsled­ning när Niklas Landins straffrädd­ning följdes av att brorsan Magnus satte 30–28.

Danmark hade greppet fram till slutsekund­erna och det såg ut att vara klart när stjärnan Mikkel Hansen – efter att danskarnas sista anfall blåsts av med två sekunder kvar – kastade iväg bollen för att fördröja spelet. Hansen visades ut, Egypten fick straff och Mohammad Sanad satte 34–34.

Därmed förlängdes rysaren med ytterligar­e 2x5 minuter. Men utan Hansen på planen, och med Egyptens målvakt Karim Hendawy i storform, lyckades danskarna inte göra ett enda mål på nästan tio minuter.

Egypten var på väg mot en heroisk seger. Då syndade Ibrahim Elmasry i sista sekunden – och bjöd Danmark på en straff som Magnus Landin sköt in via stolpen.

35–35 – och strafflägg­ning fick avgöra. Där avgjordes det i sista straffrund­an när Niklas Landin först räddade Ali Zeins straff innan Lasse Svan satte avgörande 39–38.

 ?? FOTO: MOHAMED ABD EL GHANY/LEHTIKUVA-AFP ?? Nu väntar Frankrike för obesegrat Sverige.
FOTO: MOHAMED ABD EL GHANY/LEHTIKUVA-AFP Nu väntar Frankrike för obesegrat Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland