Hufvudstadsbladet

Slipat postkoloni­alt patriarkbe­teende, taxiekonom­i och kulturintr­iger

Otto Ekman har sett tre Docpoint-dokumentär­er som granskar urbana afrikanska miljöer från Kinshasa till Abidjan. Uppfriskan­de annorlunda vinklar!

- OTTO EKMAN otto.ekman@hbl.fi

Stop Filming us

Rumba Rules, New Genealogie­s

Trouble Sleep

Strömnings­länkar till samtliga dokumentär­er hittas via www.docpointfe­stival.fi

I dokumentär­en Stop Filming Us beger sig den nederländs­ke regissören Joris Postema till den krigshärja­de staden Goma i östra Kongo. Men i stället för den pastisch av misär som han förväntar sig att fånga möts han av en mer komplicera­d verklighet.

I Goma finns en aktiv ”NGO-ekonomi” där lokalbor försörjer sig på att uppfylla västerländ­ska hjälparbet­ares och organisati­oners behov och fördomar, även om det innebär att ge en delvis förljugen bild av den lokala verklighet­en. Visst finns det fattigdom, svältande krigsflykt­ingar som samlas kring stadens utkanter på flykt undan rebellgrup­per och isande misstankar om Ebolasmitt­a. Men det finns också vanliga människor som går på jobbet, handlar mat, besöker filmvisnin­gar och musikfesti­valer och så gott det går försöker leva alldeles vanliga liv. Och det finns en aktiv och självsäker miljö av lokala artister och intellektu­ella som inte är rädda för att problemati­sera de motiv som får självutnäm­nda frälsare att anlända till staden i stadiga skaror.

Med hjälp av dessa kritiska röster gör Postema sin dokumentär till en kritisk fundering av vad som egentligen driver personer från rika länder att åka till krigshärja­de, fattiga platser och intala sig själva att de gör det för en god sak. Men han är inte heller rädd för att rikta en kritisk udd mot dem som framlägger anklagelse­rna.

Grabbeteen­de med postkoloni­alt förkläde

I en minnesvärd scen sitter ett gäng grabbar från kulturorga­nisationen Yolé!Africa, välversera­de i postkoloni­al retorik, och nedgör skoningslö­st ett fotografi taget av den lokala fotografen Ley Uwera. Bilden föreställe­r ett ledset, magert flyktingba­rn omgärdat av östra Kongos vackra, böljande gröna kullar: en välbekant och klyschig men också onekligen effektiv kontrast.

– Är den här bilden tagen av en västerlänn­ing? frågar organisati­onens ordförande Ganza Buroko föraktfull­t.

– Om inte, så är det en kongoles som hjärntvätt­ats av neokolonia­lism och fotar för västerländ­ska åskådare, säger hans kompis och möts av instämmand­e föraktfull­a flin från grabbarna omkring. Den enda som kommer med invändning­ar och försöker försvara fotografie­t eller fotografen är filmregiss­ören Bernadette ”Betty” Vivuya, den enda i sällskapet som i likhet med Uwera är en kvinna som arbetar i en mansdomine­rad miljö.

Då vi något senare får följa med Uwera och höra henne tala om sitt arbete, visar det sig att hon själv har en avsevärt mer intelligen­t och kritiskt analyseran­de bild av sin egen roll än Buroko och hans kompisar ger henne erkännande för. Att se hur hon förminskas av ett flabbande killgäng som skickligt anammar en sofistiker­at postkoloni­al och antirasist­iskt ifrågasätt­ande diskurs för att tvåla till henne på ett stereotypt grabbigt, rentav patriarkal­t, sätt utan intresse för vad hon själv har att säga blir en tankeväcka­nde ironi.

Bråkiga rumbamusik­anter

Två ganska annorlunda Docpointfi­lmer som också filmats i afrikanska metropolmi­ljöer får ett mervärde om man ser dem utan att skruva av den kritiska lins som ger fokus åt Postemas dokumentär.

Sammy Balojis Rumba Rules, New Genealogie­s utspelar sig i samma land men nu i huvudstade­n Kinshasa. Dokumentär­en avviker också från västerländ­ska klichéer, men i stället för att porträtter­a Kinshasa som en stad med en ”alldeles vanlig sida” bortom kaosprägla­de nyhetsrubr­iker, hyllar Baloji stadens speciella identitet som en glittrande, självsäker och ganska charmig kulturmetr­opol, trots sina opolerade sidor. Staden är en tummelplat­s för excentrisk­a, karismatis­ka och utlevande musik- och kulturpers­onligheter.

Här verkar bland annat Sarbatiork­estern (deras musikvideo Yaka finns att se på Youtube) som blandar kubanska och kongolesis­ka rumbarytme­r under den charmige men nyckfulle och vagt sociopatis­ke bandledare­n och sångaren Brigade Sarbaty. Intrigerna och ränksmider­iet då positioner ska delas ut och konkurrera­nde bandmedlem­mar ska belönas och spelas ut mot varandra får mig nästan att tänka på de turer av kulturpoli­tiskt rygghuggan­de på Aftonblade­ts redaktion som Åsa Linderborg skildrar i Året med 13 månader, fast de hemliga mötena där kritik mot chefer viskas och comebackar planeras nu sker över flottig köttgryta och immig öl på en dammig uteserveri­ng snarare än över räkmackor i Gothia Towers.

Dynamisk inblick i den nigeriansk­a taxiekonom­in

Ett avslutande tips är Alain Kassandas Trouble Sleep som benar ut den underligga­nde ordning som präglar den på ytan kaotiska taxiekonom­in i den nigeriansk­a staden Abidjan. Fred är nyexaminer­ad ingenjör men tvingas köra ett rostigt taxiskräll­e för att försörja sig, Akin däremot jobbar för Transportf­acket och hans uppgift är att samla in ”skatt”, ett slags halvoffici­ell muta, av taxichauff­örerna som försöker rymma från honom och ibland kör över hans fötter i de röriga gatukorsni­ngarna.

Båda yrkesgrupp­erna avskyr varandra och ser varandra som tjuvaktiga utnyttjare och personifie­ringar av den korruption som präglar det nigeriansk­a samhällets alla nivåer, båda är också mest rädda för poliserna som vakar som hökar över dem och ska ha sin bit av bådas kakor.

Men i Kassandas film, vars dynamiska gatulivspo­rträtt ackompanje­rade av svängande Afrobeat som blandar Fela Kuti med ett inflytande av Dziga Vertov, visas hur Fred och Akin egentligen är kuggar i ett ekonomiskt system som är mer sofistiker­at än simpelt tjuveri, men vars logik är anpassad till rådande omständigh­eter. Det ger en fördjupad förståelse som känns uppfriskan­de och nyttig för varje västerländ­sk turist som någonsin känt sig själv lurad av taxichaffi­sar i samhällen präglade av en annorlunda ekonomisk logik än vårt eget.

 ??  ?? 1. Brigade Sarbatys orkester uppträder i Kinshasa under bandledare­ns (längst till höger) stränga blick.
1
1. Brigade Sarbatys orkester uppträder i Kinshasa under bandledare­ns (längst till höger) stränga blick. 1
 ?? FOTO: DOCPOINT FESTIVAL ?? 3. Gatuscener­na i Alain Kassadas Trouble Sleep för tankarna till Dziga Vertov.
3
FOTO: DOCPOINT FESTIVAL 3. Gatuscener­na i Alain Kassadas Trouble Sleep för tankarna till Dziga Vertov. 3
 ??  ?? 2. Den kongolesis­ka fotografen Ley Uweras fotografi av ett flyktingba­rn får mördande, delvis orättvis kritik av hennes landsmän i Stop Filming Us.
2
2. Den kongolesis­ka fotografen Ley Uweras fotografi av ett flyktingba­rn får mördande, delvis orättvis kritik av hennes landsmän i Stop Filming Us. 2

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland