Hufvudstadsbladet

Konstmusee­r öppnar för publik – trots restriktio­ner och epidemi

Strikta publikbegr­änsningar råder när Amos Rex och Didrichsen­s konstmuseu­m väljer att välkomna museibesök­arna. De privata museerna omfattas inte av smittskydd­slagen och har därmed rätt att hålla öppet.

- ANNIKA HÄLLSTEN annika.hallsten@hbl.fi

Museichefe­n Kai Kartio på Amos Rex säger att nya regler gäller när museet öppnar.

– Museibesök­arna kan inte komma spontant, köpa biljett i kassan och sedan promenera in, säger Kartio.

– Antingen köper man en biljett på nätet och får då rätt att besöka museet en viss tid. Eller så ingår man i en grupp som beställt tid på förhand. På det här sättet kan vi reglera antalet besökare på Amos Rex.

Hur många som samtidigt får besöka Amos Rex är ännu inte bestämt.

– Vi räknar med att ett tiotal besökare kan befinna sig i lokalerna samtidigt. Då har alla gott om tomt utrymme, säger Kartio.

Kai Kartio jämför den kommande, tillåtna besökarmän­gden på Amos Rex med antalet personer i köpcentren i kvarteren intill Glaspalats­et och beskriver den som ”paradoxal”.

Amos Rex öppnar för förhandsbe­ställda grupper den 1 februari. Från den 11 februari kan den enskilda person som köpt biljett på förhand besöka museet.

På Amos Rex visas nu utställnin­gen Egyptens prakt. Utställnin­gen, som presentera­r dyrgripar från det antika Egypten, är en tidsresa tusentals år tillbaka i tiden.

Utställnin­gen är öppen fram till 21 mars. Öppethålln­ingstidern­a har förlängts – nu kommer Amos Rex att ha öppet mån–fre 11–20 (tisdag stängt), lö–sö 11–17.

van Gogh på Didrichsen­s

Didrichsen­s konstmuseu­m öppnade tidigare i veckan. Museichefe­n Maria Didrichsen medger att beslutet att öppna var svårt.

– Situatione­n är förfärlig och viruset farligt. Men Finlands Museiförbu­nd har konstatera­t att risken för smitta på ett museum är liten. Vi förutsätte­r givetvis munskydd och har flera vakter som kollar publikmäng­den och omdirigera­r besökarna vid behov.

– Allt har gått bra. Inga köer har bildats och de som kommer är lyckliga och känner sig trygga.

Didrichsen­s konstmuseu­m visar nu utställnin­gen Vincent van Gogh – vägen till konstnär. Utställnin­gen består av teckningar från de formativa åren i början av Vincent van Goghs karriär.

– Utställnin­gen är unik och det hade varit förfärligt om den hade legat här utan att någon fått se den, säger Maria Didrichsen.

Under den tid museet varit stängt har van Goghs teckningar varit försedda med skyddshuvo­r. Museet har dessutom varit mörklagt för att skydda de dyrbara verken.

Tack vare att verken fått vila gick det nederländs­ka museet KröllerMül­ler med på att förlänga utställnin­gsperioden med en månad.

Utställnin­gen Vincent van Gogh – vägen till konstnär visas dagligen kl. 10–20 till den 28.2.

Också andra privata museer ligger i startgropa­rna för att öppna. Tidningsmu­seet Päivälehti­museo öppnar den 1.2.

 ?? FOTO: CATA PORTIN/HBL-ARKIV ?? ■
Vincent van Goghs teckningar är utställda på Didrichsen­s konstmuseu­m.
FOTO: CATA PORTIN/HBL-ARKIV ■ Vincent van Goghs teckningar är utställda på Didrichsen­s konstmuseu­m.
 ?? FOTO: ALEKSI TIKKALA/AMOS REX ?? Sfinxen ruvar på utställnin­gen Egyptens prakt på Amos Rex.
■
FOTO: ALEKSI TIKKALA/AMOS REX Sfinxen ruvar på utställnin­gen Egyptens prakt på Amos Rex. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland