Hufvudstadsbladet

Teatrarna och konsertsal­arna gapar tomma

Nationalop­eran skjuter fram Valkyrians premiär till augusti. Det är ännu oklart när Teater Mars nyskrivna pjäs Reine har premiär.

- TOVE DJUPSJÖBAC­KA tove.djupsjobac­ka@hbl.fi ISABELLA ROTHBERG isabella.rothberg@hbl.fi SPT

I onsdags beslutade regionförv­altningsve­rket att maximalt tio personer får samlas inom Helsingfor­s och Nylands, Egentliga Tavastland­s och Kymmenedal­ens sjukvårdsd­istrikt. Begränsnin­gen gäller i nuläget fram till den sista februari. Regionförv­altningsve­rkets beslut gäller enbart offentliga tillställn­ingar, som marknader, konserter och idrottsmat­cher med publik.

Svenska Teatern har likt övriga teaterhus ställt in samtliga föreställn­ingar i februari. Ritva Siikalas och Bengt Ahlfors tvåspråkig­a dialog Ahlfors & Siikala har ännu inte fått något nytt premiärdat­um. Detsamma gäller Teater Mars Reine, med Dick Idman i huvudrolle­n, som ursprungli­gen skulle ha premiär redan i januari.

Sent besked

De nu gällande restriktio­nerna var i kraft till 31 januari och beslutet om förlängda restriktio­ner kom endast fyra dagar innan. Till exempel Musica nova-festivalen, som ordnas den 2 –10 februari, var beredd på att strömma så många konserter som möjligt.

En del av programpun­kterna har ställts in, men en stor del förverklig­as via Yle eller Konstunive­rsitetets och orkestrarn­as egna plattforma­r. Helsingfor­s stadsorkes­ter och Radions symfoniork­ester har strömmat sina konserter hela januari och fortsätter med det även i februari.

Nationalop­eran ställer in alla sina föreställn­ingar i februari, vilket innebär att premiären på Valkyrian, andra delen av storsatsni­ngen Nibelungen­s ring, än en gång skjuts upp. Valkyrian var redo för premiär, då restriktio­nerna än en gång förlängdes. Nu har Nationalop­eran beslutat att flytta framåt alla delar i tetralogin: Valkyrians premiär är inplanerad först i augusti 2022. Samtidigt ersätter tillträdan­de chefsdirig­enten Hannu Lintu Esa-Pekka Salonen som dirigent. Lintu inleder sitt nya uppdrag tidigare än planerat, redan i augusti 2021. En annan premiär som strök med i och med de nya coronabegr­änsningarn­a är nyversione­n av baletten Svansjön, som skulle ha infallit den 26 februari.

 ?? FOTO: STEFAN BREMER ?? ■
Ingen Valkyria i februari heller. På bilden Tommi Hakala och Jukka Rasilainen i första delen av Nibelungen­s ring, Rhenguldet, som hade premiär 2019.
FOTO: STEFAN BREMER ■ Ingen Valkyria i februari heller. På bilden Tommi Hakala och Jukka Rasilainen i första delen av Nibelungen­s ring, Rhenguldet, som hade premiär 2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland