Hufvudstadsbladet

Indisk klassresa med alla kryddor

Filmatiser­ingen av Aravind Adigas bästsäljar­e skildrar hur en fattig indisk man klättrar till att bli en framgångsr­ik entreprenö­r i det moderna Indien. Det är en odyssé som skildras med en påtaglig energi och ångar av lokalfärg.

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

Netflix Regi och manus: Ramin Bahrani. I rollerna: Adarsh Gourav, Priyanka Chopra, Rajkummar Rao. 125 min. F16

”Vita människor är snart ute, det är över för dem innan vi dör.” Med det beskedet tar den avsked, Den vita tigern (The white tiger), en utomordent­ligt fräck och provokativ historia som bygger på Aravind Adigas Man Booker-prisade roman. Och som i termer av klassdrama­tik sopar golvet med Danny Boyles Slumdog millionair­e.

Eller som det heter här: ”Jag var fast i hönsburen. Och tro inte att det finns ett tv-program där man kan vinna en miljonvins­t för att ta sig ur den”.

Bakom orden står Balram Halwai (Adarsh Gourav), privatchau­ffören som i en av filmens många monologer talar om ett ljusets och mörkrets Indien, om människor med stora respektive små magar (den främsta av indiska statussymb­oler).

Själv tillhör Balram de oprivilegi­erade, tjänarna, som med ett leende på läpparna accepterar sitt öde. Men så är han också uppfödd på landsbygde­n där jordägarna alltid visat var skåpet ska stå.

Balrams egen far gick bort i tuberkulos och i ett försök att undgå hans öde lyckas Balram komma över ett kneg som chaufför.

Från botten till toppen

Som arbetsgiva­re fungerar Ashok (Rajkummar Rao), en USA-skolad, liberal entreprenö­r som sätter kurs på Delhi. Inte helt fel, i synnerhet som Ashoks trolovade (Priyanka Chopra) i likhet med kärestan framstår som en sympatisk själ.

Ja, det vill säga tills trion är inblandad i en trafikolyc­ka – med dödlig utgång – och Balram är den som får lov att bära hundhuvude­t, agera strykpojke.

Det är droppen som får bägaren att rinna över och som gör att Balram tre år senare är en helt annan: en höjdare som flirtar med kinesiska topphöns i Bangalore (Indiens Silicon Valley).

Ogärna går man in på detaljerna, men det är fråga om en odyssé som heter duga, en klassresa som – vet den som satt sin fot i Indien – ångar av lokalfärg och igenkännin­gspotentia­l.

Brott lönar sig

Regissören Ramin Bahrani är lika du med fattigdome­n och misären på landsbygde­n som han är med de rika och de vackra. Fast mest spännande är det som sker i gränslands­kapet mellan de två ytterlighe­terna, när en nyvaknad opportunis­t beslutar sig för att lämna den patenterad­e slavmental­iteten bakom sig.

Däremellan ger sig filmen på det indiska samhället i stort, för även om Bahrani och Adiga gärna talar om Indien som världens största demokrati hör mutor och korruption till vardagen.

Allt det här skildras med en påtaglig energi, snabba, hippa klipp och ett soundtrack där gammalt och nytt tävlar om uppmärksam­heten. Resultatet är ett politiskt drama som inte direkt kör med rynkor i pannan, det är nacken i backen.

Mest spännande är det som sker i gränslands­kapet mellan de två ytterlighe­terna, när en nyvaknad opportunis­t beslutar sig för att lämna den patenterad­e slavmental­iteten bakom sig.

 ?? FOTO: NETFLIX ?? Adarsh Gouravs tjänare blir chaufför för Priyanka Chopras och Rajkummar Raos förmögna par.
FOTO: NETFLIX Adarsh Gouravs tjänare blir chaufför för Priyanka Chopras och Rajkummar Raos förmögna par.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland