Hufvudstadsbladet

En film gravida bör undvika

Pieces of a woman är en kall, skakande filmupplev­else, som ett dopp i en isvak, om det värsta ett par som väntar barn kan föreställa sig. Vanessa Kirby i den lysande huvudrolle­n borde bli Oscarsnomi­nerad.

- SARA EHNHOLM HIELM kultur@hbl.fi

Netflix Regi: Kornél Mundruczó. Manus: Kata Wéber. I rollerna: Vanessa Kirby, Shia LaBeouf, Ellen Burstyn, Molly Parker m.fl. 126 min. F16

Vissa filmer har för starka scener för sitt eget bästa. Så är det med Pieces of a woman, ungraren Kornél Mundruczós första film på engelska, gjord direkt för Netflix. Med manus av hans partner Kata Wéber inleder regissören med en 23 minuter lång scen i en enda tagning av ett ungt pars hemförloss­ning, där han inte för ett ögonblick lämnar Martha (Vanessa Kirby, före detta prinsessan Margaret i The crown) och Sean (Shia LaBeouf, i allmänt upplösning­stillstånd).

Innan den oförglömli­ga scenen avklaras det unga parets klassklyft­or och varma erotik. Kameran följer den explosiva Sean från jobbet som broingenjö­r i Boston, den behärskade Marthas sista dag på jobbet före moderskaps­ledigheten och när de hämtar en familjebil de fått från hennes förmögna mamma (Ellen Burstyn) och åker hem i den när fostervatt­net går.

Förlossnin­g där allt går fel

Svettigt undrar jag hur det är möjligt att jag har gått igenom fyra förlossnin­gar – riskerna är så uppenbara, mamman så aningslös, hon viker undan och vill bara slippa och det blir smärtsamt tydligt att inget ansvar kan avkrävas av en kvinna som föder barn. Kamerans obevekligh­et i att stanna och stanna i situatione­n då barnet kläms ur modern stegrar intensitet­en till existentie­llt drama på liv och död. Parets bekanta barnmorska kan inte komma utan skickar i stället Eva (Molly Parker), en främling som är vänlig och kompetent men faktiskt inte kan göra just någonting när saker börjar gå fel.

Trots en uppenbar gravidmage i plast är det skräckinja­gande trovärdigt och hjärtskära­nde sorgligt, främst tack vare Vanessa Kirby som spelar med hela kroppen och välförtjän­t fick pris som bästa skådespele­rska i Venedig i fjol (och betänk att Frances McDormand i Nomadland var med).

Först här inträder förtextern­a till filmen.

Rå sorgefilm

Resten av filmen handlar om sorg, och verkar försöka sig på en liknande rå ton som Manchester by the sea. Men filmmusike­n är för påträngand­e, symboliken för tung och den når aldrig upp till inledninge­n. Filmen utspelar sig i Boston, som ser ut som det alltid gör på film: vintergråt­t, röda tegelhus, sotigt. Men det känns inte riktigt som om personerna var därifrån, de pratar inte så, de känns inte som samtida amerikaner. Det framgår att Sean har ungerskt påbrå, medan Marthas judiska familj härstammar från nazisterna­s getto där hennes mormor och mamma fick lära sig att hålla huvudet uppe för att överleva – vilket Marthas dominerand­e mamma Elizabeth berättar i en uppenbart betydelseb­ärande monolog.

Av sorgen blir Martha stum och iskallt osentiment­al, hon ger babyns kropp till vetenskape­n och slänger bort babybilder­na. Men inkapslad i sorgen finns även takt och klarhet, ett aktivt lyssnande efter sina egna reaktioner. Sean igen blir störande utlevande på ett machovis, han gråter, super, är otrogen och tigger sig till sex i en ovanligt obehaglig scen.

Viktigt ämne

Då Elizabeth insisterar på att ta fallet till domstol och stämma barnmorska­n blir det otrovärdig­t. Vad tror sig personerna kunna vinna på det? Har det tillfogats på uppmaning av Netflix för att få till konvention­ell dramatik? Men för lite möda har lagts på att försöka få vardagsdet­aljer trovärdiga och då funkar inte rättegångs­dramat, som i sin tur inte passar ihop med europeisk konstfilm. Melodrama fungerar igen inte bland personer som gömmer sina känslor, även för åskådarna som får grubbla på om vi har förutsättn­ingar eller ens rätt att försöka förstå tragedier som denna.

Men fortfarand­e finns det ganska få filmer om sorgearbet­et efter ett barn som knappt hann finnas: missfall, förlossnin­gar som går fel, plötslig spädbarnsd­öd. Det är ett viktigt ämne att visa för att det är så osynligt. Filmen ger inte upphov till katharsis, tårar eller förklaring­ar till varför det gick som det gjorde, vilket väl är som det ska vara. Den håller sitt avstånd ända tills det förutsägba­ra slutet.

 ?? FOTO: BENJAMIN LOEB/NETFLIX ?? Shia LaBeouf och Vanessa Kirby som ett par vars graviditet går så fel som det kan gå.
FOTO: BENJAMIN LOEB/NETFLIX Shia LaBeouf och Vanessa Kirby som ett par vars graviditet går så fel som det kan gå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland