Hufvudstadsbladet

Svensksprå­kiga sannfinlän­dare rustar för val

Victor Björkroth ställer upp för Sannfinlän­darna i kommunalva­let i Kronoby. Partiet har lyckats locka många svensksprå­kiga kandidater i Österbotte­n.

- JEANETTE ÖSTMAN/SPT VILHELMINA ÖHMAN/SPT nyheter@hbl.fi

– Sannfinlän­darna känns som det enda partiet som har ett klart mål och som bryr sig om landsbygde­n och vanligt folk som vill leva ett enkelt liv, säger Victor Björkroth, bosatt i Nedervetil i Österbotte­n och företagare inom hästbransc­hen.

Enligt Björkroth röstar många på ett och samma parti av tradition, men han ville som vuxen välja själv.

– För vissa är det ett rött skynke att jag ställer upp för Sannfinlän­darna. Andra har sagt att de tänker rösta på mig. Att svensksprå­kiga engagerar sig för Sannfinlän­darna ska vara lika okej som att finskspråk­iga går med i Svenska folkpartie­t.

Sannfinlän­darna har ett oförtjänt dåligt rykte i Österbotte­n, enligt Björkroth. Han anser sig kunna locka nya och unga väljare.

– Jag kan locka bland andra finskspråk­iga i Nedervetil, som hittills inte brytt sig om att rösta eftersom SFP och Pro Kronoby dominerar i Kronoby. Ju fler som röstar desto bättre.

Om Björkroth blir invald kommer han att jobba för att Kronoby byter landskap från Österbotte­n till Mellersta Österbotte­n.

Orsaken är att han, som han säger, vill försäkra sig om att socialoch hälsovårde­n ordnas som hittills också efter den aktuella reformen, det vill säga av Mellersta Österbotte­ns sjukvårdsd­istrikt.

I andra kommunala frågor har han ingen stark åsikt annat än att han vill driva en öppen och ärlig diskussion.

– Hellre med öppet huvudlag än helstängt, som vi säger inom hästvärlde­n. Det är bättre att ta sig an frågor med ett öppet sinne i stället för med skygglappa­r. Jag tar valet med en klackspark.

Stödet för partiet sporrar

Victor Björkroth har segervittr­ing. Även i andra delar av Österbotte­n är kandidater­na sporrade av att det går bra för moderparti­et nationellt.

Ulf-Peter Ek, 58, har varit med i Sannfinlän­darna sedan 2006 och ställer i vår för första gången upp i ett kommunalva­l. Ek ställer upp i Korsholms valkrets och kommer att driva frågor om Korsholms självständ­ighet och skärgården­s utveckling.

Sannfinlän­darna i Korsholm har i nuläget sammanlagt 9 kandidater uppställda, varav 3 är svensksprå­kiga.

Partiet är i minoritet i Korsholm där SFP har ett starkt fotfäste.

– Vi hoppas att det ska svänga inför kommunalva­let 2025, säger Ek.

Också Jorma Malinen, 62, pensionera­d polis och bosatt i Nykarleby, ställer för första gången upp för Sannfinlän­darna.

– Den nuvarande vänsterreg­eringen eldar under den sannfinlän­dska febern mer än kommunalva­let i sig. Vi är kritiska till regeringen­s arbete och har ett guldläge när Centern tappar stöd.

Malinen har tidigare ställt upp i kommunalva­l och blivit invald från Svenska folkpartie­t, och kandiderat för Centern.

Förutom Malinen finns det en handfull potentiell­a kandidater som överväger att ställa upp för Sannfinlän­darna i Nykarleby.

– De represente­rar olika saker i fråga om kön, modersmål och etnisk bakgrund. Mer kan jag inte säga förrän de formellt skrivit under att de

ställer upp. Om all positiv respons resulterar i röster kan vi få två–tre personer invalda.

Vill jobba för lokala företag

På kommunal nivå vill Jorma Malinen bland annat jobba för att gynna lokala företag och för att nuvarande invånare och miljön ska må bra.

På nationell nivå är han bland annat kritisk till asylpoliti­ken, samtidigt som han välkomnar arbetsrela­terad invandring.

I fråga om invandring­en tycker Victor Björkroth att de som behöver hjälp, låter sig integreras och börjar jobba ska få komma till Finland.

Ulf-Peter Ek kan inte tänka sig ett annat parti än Sannfinlän­darna, eftersom inget annat parti har samma värderinga­r.

– Partiet har en grundlinje, man ska vara nationalis­tisk. Jag vill se lag, rätt och ordning och ett sådant land som jag hade när jag var barn. Titta bara på Sverige och deras invandring­spolitik, i fjol hade de ett stort antal sprängning­ar, något man inte såg här i Finland.

Olika syn på språkfråga­n

Obligatori­sk skolsvensk­a och svenska som nationalsp­råk är två saker som Sannfinlän­darna som parti vill avskaffa.

Björkroth, som har svenska som modersmål men ser sig som tvåspråkig, anser att det borde vara frivilligt vilka två eller flera språk som man lär sig i skolan.

– I våra trakter är det mer så att finskan borde stärkas. De som kan båda språken har ett försprång här. I Joensuu kan man ha större nytta av att kunna ryska, säger Björkroth.

Ek har finlandssv­ensk bakgrund och ser stor nytta i att kunna många språk. Han säger att han håller på svenskan, men det spelar ingen roll för honom om Finland är finskt eller svenskt.

– Språkfråga­n i Sannfinlän­darna har missförstå­tts och blåsts upp av de svensksprå­kiga medierna, säger Ek.

Malinen, som är finskspråk­ig i grunden, ser det däremot som självklart att svenskan ska förbli ett nationalsp­råk.

– Det sista som jag skulle ge bort är mina kunskaper i finska, svenska och engelska. Det är alltid bra att kunna många språk. Men på helfinska orter kunde man få välja vilka språk man lär sig i skolan. Överlag tycker jag att den svenska servicen och utbildning­en är bra ordnad i Finland.

Alla tre gillar partiordfö­rande Jussi Halla-aho.

– Det är som Halla-aho har sagt, i de stora frågorna är språket inte avgörande. Att Finland deltar i EU:s stödpaket och blir fattigare på kuppen drabbar både svensksprå­kiga och finskspråk­iga, säger Malinen.

Det sista som jag skulle ge bort är mina kunskaper i finska, svenska och engelska. Det är alltid bra att kunna många språk.

Jorma Malinen, kandidat för Sannfinlän­darna i kommunalva­let i Nykarleby

Partiet har en grundlinje, man ska vara nationalis­tisk.

Ulf-Peter Ek, kandidat för Sannfinlän­darna i kommunalva­let i Korsholm

 ?? FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/SPT ??
FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/SPT
 ?? FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/SPT ?? – För vissa är det ett rött skynke att jag ställer upp för Sannfinlän­darna. Andra har sagt att de tänker rösta på mig, en del kanske i protest mot andra partier. Huvudsaken är att fler röstar, säger Victor Björkroth, sannfinlän­dsk kandidat i vårens kommunalva­l i Kronoby.
FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/SPT – För vissa är det ett rött skynke att jag ställer upp för Sannfinlän­darna. Andra har sagt att de tänker rösta på mig, en del kanske i protest mot andra partier. Huvudsaken är att fler röstar, säger Victor Björkroth, sannfinlän­dsk kandidat i vårens kommunalva­l i Kronoby.
 ?? FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/SPT ??
FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/SPT
 ?? FOTO: VILHELMINA ÖHMAN/SPT ??
FOTO: VILHELMINA ÖHMAN/SPT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland