Hufvudstadsbladet

Rektorn borde ha polisanmäl­t lärare för sexchattan­de

Den tidigare rektorn för Hoplaxskol­an i Helsingfor­s döms också i hovrätten för brott mot tjänstepli­kt. Enligt hovrätten underlät rektorn att polisanmäl­a en lärare, även om hon känt till att han fört sexrelater­ade chattar med en elev. Läraren dömdes senare

- ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@hbl.fi

Rektorn fick kännedom om att en lärare fört sexrelater­ade chattdisku­ssioner med en elev, men gjorde inte en polisanmäl­an.

Det borde hon enligt hovrätten ha gjort. Därför döms den tidigare rektorn vid Hoplaxskol­an i Helsingfor­s även i den högre rättsinsta­nsen för brott mot tjänstepli­kt.

Läraren dömdes senare för sexuellt utnyttjand­e av barn.

Helsingfor­s hovrätt fastställe­r tingsrätte­ns dom: En tidigare rektor vid den svensksprå­kiga Hoplaxskol­an i Helsingfor­s döms för brott mot tjänstepli­kt.

Enligt hovrätten måste rektorn ha insett att en lärares chattande med en under 16-årig elev kunde vara sexualbrot­t. Trots sin anmälnings­plikt som rektor gjorde hon ändå ingen polisanmäl­an.

Rektorn döms till 50 dagsböter, vilket med hennes inkomster är 3 650 euro.

Händelsern­a vid skolan började nystas upp våren 2017 då polisen började utreda en lärares agerande.

Han dömdes senare i hovrätten till ett villkorlig­t straff på ett år och två månader för sexuellt utnyttjand­e av barn. Det handlade om nio fall som skedde mellan 2013 och 2017 och riktade sig mot elever som gick i årskurs nio i skolan.

Läraren hade undervisat i skolan i femton år. Han hade inte en fast tjänst.

Följde inte instruktio­ner

Rektorn åtalades i en separat process. Hovrättsdo­men gäller ett fall av chattande med sexuellt innehåll mellan lärare och elev i oktober 2014.

Chattandet hade pågått under ett veckoslut och bestod av bilder och text. Läraren hade bland annat frågat eleven om han var ”kvällskåt” och fortsatt med ”då e d bara att göra någo åt den saken”.

Rektorn hade fått kännedom om chatten via några elever som visat den för sin klassföres­tåndare.

Rektorn tilldelade läraren en skriftlig varning. Hon kontaktade också Utbildning­sverkets jurist.

Hovrätten skriver i domen att juristen inte entydigt hade uppmanat rektorn att göra en polisanmäl­an, men hade gett rådet att rektorn skulle konsultera polisen anonymt. Dessutom hade juristen uppmanat rektorn att läsa instruktio­nerna om anmälnings­plikten i stadens cirkulärbr­ev till rektorerna. Det hade rektorn inte gjort.

Enligt hovrätten hade hon inte heller uppmärksam­mat ett nytt cirkulärbr­ev i juni 2015 där det tydligt står att även sexualrela­terade meddelande­n skickade via internet uppfyller rekvisitet för sexuellt utnyttjand­e av barn.

Det här även om det gavs bara några månader efter att tre föräldrar hade diskuterat läraren med rektorn. Juristen hade dessutom uppmanat rektorn att följa med lärarens uppförande. Även andra vuxna uttryckte senare oro.

"Olämpligt men inte brottsligt"

Rektorn skriver i sitt besvär till hovrätten att hennes slutlednin­g var ”att lärarens beteende var mycket olämpligt men inte brottsligt och att beteendet inte skulle upprepas”.

Hon hänvisar också till att mamman till eleven som läraren chattade med inte ville förstora saken, och inte ansåg det vara ett polisärend­e.

Enligt hovrätten hade rektorn ändå inte tillräckli­gt tydligt klargjort innehållet i chatten för mamman. Hovrätten betonar dessutom att rektorn oberoende av vårdnadsha­varens önskan var skyldig att göra en polisanmäl­an.

Omröstning i hovrätten

Hovrätten röstade i ärendet. En ledamot ansåg att rektorn borde dömas till det lindrigare ”av oaktsamhet”.

Enligt ledamoten kan det anses trovärdigt att rektorn missbedömt situatione­n. Ledamoten betonar också att domen gäller ett fall även om det handlat om en längre process.

Rektorn är numera verksam i Vanda. Anders Vikström, direktör för det svensksprå­kiga serviceomr­ådet för fostran och lärande, säger att hovrättsdo­men inte föranleder några åtgärder från stadens sida.

Han säger att han redan efter tingsrätte­ns dom 2019 utrett saken tillsamman­s med stadens jurister.

– Att hon är dömd för brott mot tjänstepli­kt är inte ett hinder för att hon ska kunna fortsätta som rektor i Vanda, säger Vikström.

På frågan om domen väcker tankar hos honom som ansvarig för skolverksa­mheten i sitt område svarar han:

– Hur fruktansvä­rt viktigt det är att de direktiv vi ger våra skolledare är klara och att vi följer dem.

Både rektorn och åklagaren överklagad­e tingsrätte­ns dom till hovrätten. Åklagaren yrkade i hovrätten på att straffet skulle höjas till 60 dagsböter och rektorn att åtalet skulle förkastas.

Domen kan överklagas till Högsta domstolen.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? Hovrätten anser att rektorn försummat att göra en polisanmäl­an och därmed gjort sig skyldig till brott mot tjänstepli­kt. Händelsern­a vid Hoplaxskol­an började nystas upp våren 2017.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA Hovrätten anser att rektorn försummat att göra en polisanmäl­an och därmed gjort sig skyldig till brott mot tjänstepli­kt. Händelsern­a vid Hoplaxskol­an började nystas upp våren 2017.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland