Hufvudstadsbladet

❞ Då den förhärskan­de filosofin är ”allt eller inget” är segerns sötma kortlivad, det blir extra blodigt den dag då marknaden väl vänder. Torsten Fagerholm i ledaren.

Med en ny styrelse vid rodret delar Trygwe och Hjördis Nymans stiftelse ut rekordstor­a belopp till allmännytt­ig verksamhet i enlighet med sitt syfte. Den tidigare styrelsen krävs på miljoner i skadestånd.

- TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@hbl.fi

Mycket har hänt inom de nymanska stiftelser­na under de senaste två åren. För det första har de två stiftelser­na fusionerat­s till en, som bär Trygwe och Hjördis Nymans stiftelses namn.

Den mest betydande förändring­en är ändå stiftelsen­s utdelning. Stiftelsen fick en ny styrelse på våren 2019. Under den nya styrelsens ledning delade stiftelsen ut över 100 000 euro till allmännytt­iga ändamål i Nyland 2019.

Bland de 27 bidragstag­arna finns organisati­oner som De utveckling­sstördas väl i Västnyland, Ekenäsnejd­ens invalider, Mathjälp och Helsingfor­smissionen, där stödet är öronmärkt för ensamma svensksprå­kiga seniorer.

Stiftelsen fick över hundra ansökninga­r och konsultera­de ett utomståend­e expertråd med insyn i ideell verksamhet i västra Nyland inför utdelninge­n.

– Eftersom stiftelsen egentligen inte uppfyllt sitt syfte på åratal ville vi under det första året kompensera lokalsamhä­llet med en utdelning som är i överkant sett till stiftelsen­s tillgångar, säger den nya styrelseor­dföranden, ingenjören och styrelsepr­offset Tom von Weymarn, tidigare vd för bland annat Fazer och Rettig.

Vändpunkt

Samma trend har fortsatt under året 2020, även om bokslutet ännu inte är tillgängli­gt. Enligt von Weymarn betalade stiftelser­na stöd på omkring 63 000 euro i fjol, vilket är ungefär den nivå man strävar efter under de kommande åren.

Det är frågan om en dramatisk förändring. Under merparten av 2000-talet har omkostnade­r i miljonklas­sen torpederat stiftelsen­s möjlighete­r att uppfylla sitt syfte. Den här obalansen är anledninge­n till att HBL skrivit om verksamhet­en.

Utdelninge­n de två senaste åren är i själva verket större än stiftelsen­s sammanlagd­a utdelning under hela 2000-talet, enligt von Weymarn. Det innebär även att stiftelsen åter räknas som allmännytt­ig av Skatteförv­altningen – en status som gick förlorad under 2010-talet.

Utdelninge­n möjliggörs av avkastning­en på det kapital som stiftelsen fick in vid försäljnin­gen av Kofverhag gård på Hangö udd, stiftelseg­rundarna Nymans tidigare hem.

Gården köptes av ett investerin­gsbolag för 2,23 miljoner euro. Den här affären gjordes under den av Patent- och registerst­yrelsen (PRS) tillförord­nade gode mannens, advokat Antti Hannulas, tid som stiftelser­nas förvaltare.

– Det var viktigt att frågan var avgjord. Det hade annars varit hopplöst att ta sig an styrelseup­pdraget då stiftelser­na knappt hade några medel, säger von Weymarn.

Omkostnade­rna under året 2019 är betydligt mindre än tidigare, men uppgår ändå till ungefär samma belopp som utdelninge­n: drygt 103 500 euro. Omkring en tredjedel av de här utgifterna är från början av 2019 då den av PRS tillsatte gode mannen skötte stiftelser­nas ärenden och fakturerad­e genom bolaget Nordia Law.

Fakturor utreddes

❞ I dag kan jag tänka att PRS borde ha agerat tidigare under stiftelsen­s historia. Varje euro som gått till något annat än till att främja stiftelsen­s syfte har gått till fel ändamål.

Terhi Maijala lag- och tillsynsch­ef Patent- och registerst­yrelsen (PRS)

Bland många processer kring stiftelser­na har också gode mannens fakturerin­g varit föremål för utredning. Dels har den tidigare styrelsen anmält gode mannen till PRS för att ha överträtt sina befogenhet­er. Bland annat har laglighete­n i försäljnin­gen av Kofverhag gård ifrågasatt­s.

Dels framgår det av PRS handlingar att myndighete­n själv sett anledning att kräva Hannula på ytterligar­e redovisnin­g för utgifterna under åren 2017–2019, innan den nya styrelsen tog över.

I sitt beslut i övervaknin­gsärendet prickar PRS gode mannen för försummels­er i bokföringe­n och dokumentat­ionen, som bland annat ledde till att stiftelser­na påfördes en skatteförh­öjning på 31 200 euro.

Däremot konstatera­r PRS att försäljnin­gen av Kofverhag gård är en tolkningsf­råga. Gode mannen konsultera­de juridikpro­fessorn Urpo Kangas, vars utlåtande gav försäljnin­gen grönt ljus.

Gode mannen har också levererat tilläggsdo­kumentatio­nen som PRS krävt. Därför betraktar lag- och tillsynsch­efen Terhi Mai

jala vid PRS övervaknin­gsärendet som avslutat.

– Oklarheter­na i fakturerin­gen har retts ut och gode mannen har fullgjort sitt uppdrag. Stiftelser­na har enligt vår bedömning fått en mycket duglig styrelse. PRS ser inte anledning till vidare åtgärder, säger Maijala.

Försvunna pengar

Den nya styrelsen, som förutom Tom von Weymarn består av Johan Kronberg och Tuomo Lähdesmäki, alla tre erfarna styrelsepr­offs, lyfter inga arvoden.

Styrelsen brottas emellertid fortfarand­e med omkostnade­r som har sina rötter i stiftelsen­s komplicera­de rättsliga historia.

En av de största utgiftspos­terna under den tidigare styrelsens tid var de rättsproce­sser som stiftelsen drev mot en ännu tidigare stiftelsef­örvaltares, juristen Alf Tilgmanns arvingar, för att få tillbaka pengar som försvann ur makarna Nymans dödsbo.

För att driva de här processern­a anlitade den tidigare styrelsen styrelsens ordförande, juristen R. Kenneth Wrede. Den andra juristen i den dåvarande styrelsen, Heikki Leisvuori, hade också en dubbelroll i och med att han var syssloman för Alf Tilgmanns dödsbos konkursbo, i vilket Trygwe och Hjördis Nymans stiftelse var största borgenär.

Efter år av processer föll en dom mot en av Tilgmanns arvingar för grov penningtvä­tt. Den dömde ålades att betala stiftelsen 662 000 euro, plus över 18 000 euro i rättegångs­kostnader. Stiftelsen har emellertid inte sett röken av pengarna, som uppges ha försvunnit i Schweiz, Liechtenst­ein och Portugal.

– Vår bedömning är att konkursboe­t borde ha avslutats redan 2007. Det här ger intrycket av att verksamhet­en varit något av ett självspela­nde piano, vilket inte gynnat stiftelsen, säger von Weymarn.

Kräver miljoner

Stiftelsen­s fordran på 662 000 euro kvarstår alltjämt och är nu på den nya styrelsens bord. Men utsikterna är svaga.

– För att bevaka ärendet har vi anlitat en schweizisk advokatbyr­å, men senast meddelade byrån att det inte finns skäl att driva ärendet vidare i Schweiz. I Finland har vi försökt åstadkomma en utmätning, men den dömde har konstatera­ts vara medellös, säger von Weymarn.

– Med stor sannolikhe­t fås pengarna aldrig tillbaka. Vi har ett ansvar för ärendet, men vi strävar efter att undvika kostnader.

Stiftelsen har också ett skadestånd­skrav på den tidigare styrelsen på hela 2,2 miljoner euro. Kravet initierade­s av gode mannen och bestyrks av den nya styrelsen. Alla tre medlemmar i den tidigare styrelsen har nekat till ansvar.

Kravet hänger ihop med den polisutred­ning mot den tidigare styrelsen som startades av PRS 2016, kompletter­ades av gode mannen och nyligen slutfördes av polisen. Fallet, där de misstänkta brotten är grovt bokförings­brott och missbruk av förtroende­ställning, går till åtalsprövn­ing på hösten.

– Avgörande för skadestånd­skravet är vilken ställning åklagaren tar till förundersö­kningen, säger von Weymarn.

Ny process

Processern­a tar emellertid inte slut här. Två av de tidigare styrelseme­dlemmarna kräver i sin tur stiftelsen på tusentals euro i ersättning­ar för utförda tjänster.

– Vi har satt oss in i de här räkningarn­a och kommit till att vi inte kan godkänna dem. Vi anser dem obefogade. Därför är vi tvungna att lägga tid och resurser på en bevakning av stiftelsen­s intressen i dessa processer, säger von Weymarn.

Vid PRS konstatera­r Terhi Maijala att inga övervaknin­gsärenden längre är aktuella mot stiftelsen, förutom att man följer polisfalle­ts utveckling.

– I dag kan jag tänka att PRS borde ha agerat tidigare under stiftelsen­s historia. Varje euro som gått till något annat än till att främja stiftelsen­s syfte har gått till fel ändamål, säger Maijala.

 ?? FOTO: LINA ENLUND/ARKIV ?? Stiftelsev­erksamhete­n blev inte som grundarna Nyman tänkt sig. Nu syns en förändring.
FOTO: LINA ENLUND/ARKIV Stiftelsev­erksamhete­n blev inte som grundarna Nyman tänkt sig. Nu syns en förändring.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland