Hufvudstadsbladet

Wall Street smakar på sin egen medicin

Det hela började som nättrollni­ng av nostalgisk­a aktier som legat på dekis – men vem skrattar sist?

- TORSTEN FAGERHOLM torsten.fagerholm@hbl.fi

Iveckan fick Wall Street äta upp visdomsord­en om att ”marknaden kan förbli irrationel­l mycket längre än vad du kan förbli solvent”. I veckan steg föredettin­gar som spelbutiks­kedjan Gamestop och biografked­jan AMC med flera hundra procent utan synbar anledning, vilket förbluffad­e konvention­ella fondförval­tare och långsiktig­a placerare. Också Nokia och den före detta mobiltillv­erkaren Blackberry blev föremål för fabulösa rusningar. De tokruschan­de bolagen har antingen varit krisdrabba­de eller allmänt bedömts ha sin storhetsti­d bakom sig. Bakom draperiet hörs fnittret från en skara anonyma aktivister.

Mycket förklaras av den färgstarka Reddit-gruppen r/WSB (Wall Street Bets) som lyfter utskällda aktier och eldar på kurserna. Inom denna subkultur med över 4 miljoner följare dyrkar många Teslas grundare Elon Musk och försöker aktivt sänka de fonder som blankar den hajpade elbilstill­verkaren eller ifrågasätt­er bolagets hisnande värdering. Den pillemaris­ke Musk är inte sen med att fatta galoppen: miljarder läggs till marknadsvä­rdet på enskilda bolag så fort en tvetydig tweet lämnat hans fingrar.

Börsens alltmer häpnadsväc­kande, irrationel­la svängninga­r kan ändå inte avfärdas som ett spratt. En ung generation av aktiespara­re använder plattforma­r som Reddit och gratismäkl­aren Robinhood både för att sluta upp bakom enskilda aktier och för att ta upp kampen med offensiva amerikansk­a hedgefonde­r och blankare som spekulerar i nedgångar i utsatta börsbolag. Stridslyst­naden är ömsesidig.

Fenomenet smittar av sig då rastlösa amatörspek­ulanter börjar köpa avdankade aktier närmast i blindo, utan att titta närmare på vare sig värde eller utsikter. Då trender och gruppbetee­nde dominerar blir kontakten med verklighet­ens fundamenta – vinst, omsättning, kassaflöde och nyckeltal – närmast obefintlig. Aktier och optioner köps en masse med ett ironiskt, uppspelt flin på läpparna. Hela kedjereakt­ionen påminner om ett datorspel, inte minst med tongivande Reddit-pseudonyme­r som DeepFuckin­gValue och Roaring Kitty.

Fenomenet kallas för ”memestocks”, memaktier, som präglas av den nyckfulla nätkulture­ns senaste snackisar. Köplusten sprids som ett viralt fenomen och skapar små ögonblick av anarki på aktiemarkn­aden. Tvivelsuta­n är unga och oerfarna placerare ute efter snabba cash, därtill provocerar och överdriver de för nöjes skull. Den röda tråden är en kombinatio­n av girighet, maktberusn­ing och humor. Rackartyge­n uppskattas av interna kretsar som skapar ett flöde av ytterligar­e, provokativ­a memer som gycklar med det traditione­lla Wall Street. Belackare av detta fenomen möts med näthat – samma spontant koordinera­de, aggressiva insatser som präglar den extremt kortsiktig­a aktiehande­ln.

Bevittnar vi kronan på en bubbla? Många indikatore­r påminner om eller överträffa­r it-boomen 1999– 2000. Också på den mer riskfyllda optionsmar­knaden, instrument som möjliggör turboladda­d handel med hävstång, köper småspararn­a bara på uppsidan. Ingen verkar vara intressera­d av försäkring­ar på nedsidan. Den vanliga slagsidan mot det defensiva hållet inom optioner har vänts till sin direkta motsats. Då den förhärskan­de filosofin är ”allt eller inget” är segerns sötma kortlivad, det blir extra blodigt den dag då marknaden väl vänder.

Somliga ropar på lagstiftar­e och övervakand­e myndighete­r. Å andra sidan finns här en moralisk läxa: profession­ella aktörer är vana att ta huvudlösa risker, haussa eller sänka företag med känsloargu­ment och locka in investerar­e med svag förkunskap. Nu har enskilda småsparare tillsamman­s lyckats identifier­a överblanka­de aktier och med mobbens styrka låtit etablerade placerare smaka på sin egen medicin. På kort sikt har Wall Street förlorat ett slag i prestigeka­mpen. Men i grälsjuka nollsummes­pel brukar det bara finnas förlorare i långa loppet.

Centralban­ker som Fed försöker tona ner det alltmer uppenbara sambandet mellan låga räntor, spekulatio­nsiver, uppblåsta värderinga­r och systemrisk­er. Finansmark­naden håller på att fastna i sin egen rävsax: fulspel kan som känt pågå åt båda hållen. Därtill brukar pandemier producera fatalistis­kt risktagand­e som bieffekt.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland