Hufvudstadsbladet

Astra Zeneca-vaccin godkänns i EU

EU:s läkemedels­myndighet godkänner Astra Zenecas covid-19-vaccin, för alla över 18 år. Samtidigt har bolagets vaccinkont­rakt med EU delvis offentligg­jorts.

- WIKTOR NUMMELIN/TT nyheter@hbl.fi

Beskedet om godkännand­e kom strax efter klockan 16 på fredagseft­ermiddagen.

Därmed har läkemedels­myndighete­n EMA nu godkänt tre vaccin mot covid-19: från Pfizer-Biontech, Moderna och Astra Zeneca.

”Med det här tredje positiva omdömet har vi ytterligar­e utökat arsenalen av vaccin som är tillgängli­ga för EU och EES-länder för att bekämpa pandemin och skydda deras medborgare”, säger EMA-chefan Emer Cooke i ett uttalande.

EMA sätter ingen övre åldersgrän­s i sin rekommenda­tion, trots intensiva diskussion­er om hur verksamt Astra Zenecas vaccin är för personer över 65 år.

Beskedet kommer sedan mycket av fredagen ägnats åt fortsatt diskussion om vilket leveransko­ntrakt Astra Zeneca egentligen har med EU-kommission­en.

– Jag kräver transparen­s, och säkerhet i planeringe­n, av Astra Zeneca, sade kommission­sordförand­e Ursula von der Leyen i tysk radio på fredagsmor­gonen.

Några timmar senare offentligg­jordes kontraktet, om än med tunga delar överstrukn­a, av företagshe­mliga skäl.

300 miljoner

I kontraktet gör EU upp om att beställa 300 miljoner vaccindose­r med en option på ytterligar­e 100 miljoner. Priset per dos är emellertid överstruke­t.

När det gäller tillverkni­ng och leverans heter det bland annat att Astra Zeneca ”skall göra sina bästa rimliga ansträngni­ngar (best reasonable efforts)”. Exakt hur mycket som ska levereras när under 2020 och första kvartalet 2021 är dock överstruke­t.

Tillverkni­ngen ska ske ”på tillverkni­ngsplatser inom EU (vilket i det här fallet och endast här också inkluderar Storbritan­nien och Nordirland) och kan även tillverka vaccinet i facilitete­r utanför EU, om lämpligt, för att påskynda tillförsel­n av vaccin i Europa”.

Brittiska fabriker

En hel del av EU-kommission­ens irritation mot Astra Zeneca har rått kring ett uttalande från bolagets vd Pascal Soriot om att brittiska leveranser går före eftersom Storbritan­nien skrev sitt kontrakt först och att leveranser från de brittiska fabrikerna bara kan ske ”i ett senare läge”.

I det kontrakt som nu offentligg­örs är det emellertid klart uttryckt exakt var produktion­en ska ske för EU-kontraktet – och där ingår två brittiska fabriker.

EU-kommission­en poängterar också att Astra Zeneca i EU-kontraktet fastslår att det inte finns några andra åtaganden eller kontrakt som hindrar bolaget från att genomföra vad man lovar.

I Storbritan­nien säger samtidigt regeringen blankt nej till att offentligg­öra sitt kontrakt med Astra Zeneca, med hänvisning till ”nationell säkerhet”.

– Där det är lämpligt för allmänhete­n att bli informerad så gör vid det, men om det riskerar nationell säkerhet av någon anledning så gör vi det självklart inte, säger fängelsemi­nister Lucy Frazer till radiokanal­en LBC.

För att ytterligar­e sätta press på läkemedels­bolagen har EU-kommission­en utlyst ett webbmöte till på söndag då Ursula von der Leyen ska möta cheferna för alla de bolag som EU skrivit kontrakt med, däribland Pascal Soriot från Astra Zeneca.

Kommission­en har under fredagen också lagt fram ett formellt förslag om förhandsgr­anskning av vaccinexpo­rt från EU.

Något fler doser

Egentligen skulle Astra Zeneca ha levererat 80 miljoner vaccindose­r till EU-länderna fram till och med mars, uppger nyhetsbyrå­n Reuters som hänvisar till EU-källor.

Men förra veckan meddelade läkemedels­bolaget oväntat att det på grund av produktion­sproblem bara kommer att mäkta med 31 miljoner doser under första kvartalet. Astra Zeneca ska nu ha erbjudit sig att leverera ytterligar­e åtta miljoner doser – totalt 39 miljoner – vilket EU bedömt som otillräckl­igt.

Exakt hur många vaccindose­r som avtalet gäller är inte känt. Medieuppgi­fter varierar mellan 80 och 120 miljoner doser. Till Reuters säger en EU-källa att det ”beror på hur man läser kontraktet”.

 ?? ELSHAMY/TT-AP
FOTO: OLIVIER HOSLET/LEHTIKUVA-AFP, MOSA'AB ?? EU-kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen kräver mer av läkemedels­bolaget Astra Zeneca.
ELSHAMY/TT-AP FOTO: OLIVIER HOSLET/LEHTIKUVA-AFP, MOSA'AB EU-kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen kräver mer av läkemedels­bolaget Astra Zeneca.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland