Hufvudstadsbladet

Henriksson tveksam till tvångstest­ning

I Yles partiledar­debatt på torsdagen krävde så gott som alla partier obligatori­ska coronatest­er vid gränsen, men SFP:s Anna-Maja Henriksson räckte inte upp handen på en direkt ja eller nej-fråga. Hon förklarar varför.

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@hbl.fi

Opposition­ens Petteri Orpo (Saml) utmanade i Yles debatt regeringen gällande resenärer vid Finlands gränser och krävde obligatori­ska coronatest­er. Så gott som alla partiledar­e håller med, inklusive statsminis­ter Sanna Marin (SDP), som sade att det här är en sak som regeringen redan bereder.

Enligt Helsingin Sanomats uppgifter sker beredninge­n i brådskande ordning under veckoslute­t och målet är att propositio­nen kan ges redan på torsdag nästa vecka.

SFP:s ordförande, justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson, ställer sig ändå avvaktande.

Hon säger att hon ännu inte sett vad lagberedni­ngen på Social- och hälsovårds­ministerie­t ger, och påpekar liksom statsminis­tern att en tidigare lag i höstas stötte på problem i grundlagsu­tskottet. Då handlade det om att visa upp intyg på negativa coronatest vid gränsen. Grundlagsu­tskottet ansåg att förslaget hade stora brister och påminde bland annat om att begränsnin­gar i grundrätti­gheter måste vara exakta och tillräckli­gt väl definierad­e.

– Min ryggmärgsr­eaktion som justitiemi­nister är att jag först vill veta mer om vilken problemati­k som kan finnas bakom det innan jag tar ställning. Jag vill höra sakkunniga innan jag sträcker upp handen. Vad talar vi om rent konkret, och vilken är grundlagsb­edömningen, säger Henriksson om varför hon inte räckte upp handen för ett ja till obligatori­ska tester vid gränsen i Yles debatt.

Ett frågetecke­n som justitiemi­nistern räknar upp är om det ska gälla alla, även arbetspend­lare som åker fram och tillbaka över gränsen till Sverige, till exempel.

Hon tror att där ”finns vissa utmaningar" ur rättslig synvinkel, men att det kunde vara lättare om gränsdragn­ingen gäller till exempel resenärer från vissa riskländer.

Henriksson påpekar att redan den nuvarande lagen om smittsamma sjukdomar ger möjlighet att beordra karantän ifall en läkare anser att det finns en risk för smittsprid­ning.

Privata bolag har dessutom en möjlighet att ställa krav på sina kunder. Henriksson säger att hon välkomnar Finnairs beslut att kräva intyg på negativa coronatest av passagerar­e som reser till Finland.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? Justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson (SFP) vill höra sakkunniga om tvångstest­ning.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA Justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson (SFP) vill höra sakkunniga om tvångstest­ning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland