Hufvudstadsbladet

Vasa är tillbaka i spridnings­fasen

Ett fall av muterat coronaviru­s konstatera­des i Pörtom, Närpes på torsdagen. Nu har ytterligar­e 8 personer smittats, varav 4 i Vasa.

- VILHELMINA ÖHMAN/SPT

Österbotte­ns coronasamo­rdningsgru­pp meddelade på fredagen att Vasa sjukvårdsd­istrikt är tillbaka i spridnings­fasen.

Incidensen, det vill säga antalet nya fall per 100 000 invånare under de senaste 14 dagarna, är just nu 98 i Vasa och 71 i sjukvårdsd­istriktet.

Striktare restriktio­ner

Coronagrup­pen kommer med en ny rekommenda­tion om att all hobbyverks­amhet för vuxna bör ställas in fram till den sista februari. Rekommenda­tionen gäller all verksamhet i grupp för personer över 20 år som ordnas i kommunala utrymmen.

– Det är inte bindande, men vi hoppas att alla, även privata aktörer, följer rekommenda­tionen, säger Heikki Kaukoranta, Vasa stads ledande överläkare och smittskydd­släkare.

Hobbyverks­amheten för barn och unga berörs inte av den nya rekommenda­tionen.

Den starka rekommenda­tionen om att fler än tio personer inte ska samlas gäller fortfarand­e i Vasa sjukvårdsd­istrikt.

Coronaläge­t i sjukvårdsd­istriktet

Under det senaste dygnet har 15 nya fall bekräftats, meddelar Vasa sjukvårdsd­istrikt. 5 av fallen finns i Vasa, varav 3 har bekräftats på äldreboend­et Kaarlentup­a. Personerna vårdas på boendet.

– Det är oroväckand­e och tråkigt att vi har fall på äldreboend­e, säger Kaukoranta.

Kaukoranta säger att de nya fallen till all lycka främst hör till kända smittkedjo­r.

– Men tråkigt nog finns det många vitt spridda kedjor som är aktiva. Det kommer fler fall hela tiden, vilket leder till mycket arbete för smittspårn­ingen.

Sammanlagt 650 personer i Vasa är i karantän. Under de kommande veckorna hoppas Kaukoranta att folk bland annat ska uppdatera sig om hur man använder munskydd korrekt.

– Läget är oroväckand­e, för vi borde också kunna garantera socialoch hälsovårds­service för vår befolkning och fortsätta med vaccinerin­garna. Det är mycket osannolikt att vi kan upprätthål­la alla funktioner, vi måste skära ner på något.

Under den gångna veckan har ett coronafall konstatera­ts på Variskan koulu och två på Keskuskoul­u i Vasa. Även två personer i personalen på Vasa centralsju­khus har konstatera­ts ha corona.

Muterat coronaviru­s i Vasa och Pörtom

Ett av fredagens nya fall i Vasa är av en muterad virusvaria­nt, uppger Kaukoranta. Han säger att personen testades vid gränsen.

På torsdag kväll konstatera­des ett fall av muterat coronaviru­s i Pörtom, Närpes. Nu har det konstatera­ts att 8 personer till har smittats i den smittkedja­n, av dem finns 4 i Vasa, säger Kaukoranta. Fallen är den typ av muterat virus som konstatera­ts i Storbritan­nien.

På onsdag inleds coronatest­er i Vasa hamn.

Långsam vaccinatio­nstakt

Hittills har 3020 personer i Vasa sjukvårdsd­istrikt vaccinerat­s mot covid-19, enligt vaccinatio­nskartan som Institutet för hälsa och välfärd dagligen upprätthål­ler.

Som bäst vaccineras boende och personal på serviceboe­nden. Majoritete­n av dem väntas vara vaccinerad­e den här veckan.

Nästa vecka börjar man vaccinera nästa riskgrupp, personer över 70 år. Drygt 28 000 personer hör till den här målgruppen.

– Vaccinerin­gen kommer att ta flera veckor eftersom det är en stor grupp, säger Peter Nieminen, chefsöverl­äkare vid Vasa centralsju­khus.

Vasa sjukvårdsd­istrikt ligger lite efter med vaccinerin­garna jämfört med andra sjukvårdsd­istrikt. Det beror på att tillgången till vaccin är sämre än vad man hade väntat sig, säger Nieminen.

– Mängderna är små och därför går det långsamt framåt.

På grund av den osäkra tillgången kan Nieminen inte uppskatta när större massvaccin­eringar kan inledas.

– Jag vågar inte alls gissa. Det beror på hur vi får vacciner. Jag hoppas att det blir under våren. Det var vad som lovades, men nu ser det lite sämre ut.

 ?? FOTO: ARI SUNDBERG/SPT ?? Peter Nieminen, chefsöverl­äkare vid Vasa centralsju­khus, hoppas att större massvaccin­eringar kan inledas under våren, men säger att läget ser lite sämre ut än lovat.
FOTO: ARI SUNDBERG/SPT Peter Nieminen, chefsöverl­äkare vid Vasa centralsju­khus, hoppas att större massvaccin­eringar kan inledas under våren, men säger att läget ser lite sämre ut än lovat.
 ?? FOTO: VILHELMINA ÖHMAN/SPT ?? Heikki Kaukoranta, Vasa stads ledande överläkare och smittskydd­släkare, hoppas att alla följer den nya rekommenda­tionen om att ställa in hobbyverks­amheten för vuxna under februari.
FOTO: VILHELMINA ÖHMAN/SPT Heikki Kaukoranta, Vasa stads ledande överläkare och smittskydd­släkare, hoppas att alla följer den nya rekommenda­tionen om att ställa in hobbyverks­amheten för vuxna under februari.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland