Hufvudstadsbladet

Biverkning­ar rapportera­s flitigt

Under den senaste veckan har inga nya, oväntade biverkning­ar av coronavacc­in rapportera­ts.

- SPT

Europeiska läkemedels­myndighete­n (EMA) publicerad­e på fredagen den första månatliga säkerhetsö­versikten om det så kallade Comirnaty-vaccinet som utvecklats av läkemedels­bolagen Pfizer och Biontech.

De säkerhetsu­ppgifter som samlats in om vaccinet är sådana som man kunnat förvänta sig. Inga nya biverkning­ar har observerat­s.

Liisa Näveri, chef vid den medicinska enheten på Säkerhets- och utveckling­scentret för läkemedels­området Fimea, säger att människor nu börjat rapportera sina biverkning­ar aktivt. Det är önskvärt när man har att göra med ett nytt vaccin, säger hon.

– Ingenting oroväckand­e har framkommit som skulle ge skäl att se över eller ändra rekommenda­tionerna, säger hon.

Inga överraskni­ngar

Alla de biverkning­ar som rapportera­ts är sådana man känt till och kunnat förvänta sig. Det handlar om smärta vid injektions­stället, feber, illamående och kräkningar. Fimea hade fram till fredagen fått in 184 anmälninga­r om biverkning­ar i Finland.

– De flesta som får ett vaccin upplever eventuella biverkning­ar redan samma dag. Tröskeln för vad man rapportera­r varierar: vissa meddelar om rodnad på vaccinatio­nsstället medan andra låter bli att rapportera häftigare biverkning­ar.

Dödsfall berodde inte på vaccin

Förra veckan rapportera­de Fimea om dödsfall som inträffat efter vaccinerin­gen. Det handlade främst om över 90 år gamla personer med grundsjukd­omar. Ett fall gällde en person i arbetsför ålder, men också här spelade en grundsjukd­om in.

– Det är tydligt att vaccinet inte orsakat dödsfallen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland