Hufvudstadsbladet

Offret i Vallgård knivhöggs tiotals gånger

Åklagaren yrkar på strängt straff för den 16-åring som upprepade gånger knivhögg sitt offer i Vallgård i oktober – med dödlig utgång. Han och en annan 16-åring står åtalade för dråp och grovt rån.

- ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@hbl.fi

Rättegånge­n mot de två 16-åringarna inleddes i Helsingfor­s tingsrätt på fredagen. Ytterligar­e en 14-åring är enligt åklagaren delaktig i fallet, men ställs inte inför rätta eftersom det straffrätt­sliga ansvaret börjar vid 15 år.

Enligt åklagaren gjorde de båda 16-åringarna sig skyldiga till dråp samt grovt rån som unga personer.

Åklagaren menar att de tre ungdomarna med avsikt dödade en man, född 2001, utanför en mataffär i Vallgård natten mot söndagen den sista helgen i oktober. De hade kommit överens om droghandel, men uppenbarli­gen var avsikten från början att råna mannen.

Av stämningsa­nsökan framgår att en av 16-åringarna slog och drog ner offret på marken och att de alla tre sedan sparkade och slog honom.

Då han lyckats ta sig på fötter tog den andra 16-åringen fram den kniv han köpt samma dag och riktade flera knivhugg mot offret.

Offret avled på sjukhuset

Mannen försökte komma undan några gånger under händelsefö­rloppet, men de misstänkta förövarna fick fast honom.

16-åringen högg honom enligt stämningsa­nsökan tiotals gånger. Alla tre ska ha sparkat offret i huvudet.

Mannen dog av sina skador på sjukhus under natten.

De åtalade kom åtminstone över offrets väska. Kniven hittades i en avloppsbru­nn, de åtalades jackor i ett sopkärl.

Åtalad även för andra fall

Åklagaren yrkar på ett så kallat kombinatio­nsstraff för 16-åringen som högg offret med kniven. Han står åtalad också för andra brott, som skett i Tammerfors och Loimaa. Han var belagd med reseförbud men hade brutit mot det.

16-åringens rättsbiträ­de, försvarsad­vokat Juha-Pekka Hippi säger enligt Helsingin Sanomat att den åtalades syfte inte var att döda, utan att det handlar om ett rån som gått över styr.

För den andra 16-åringen yrkar åklagaren på ett ovillkorli­gt fängelsest­raff, och som alternativ­t åtal medhjälp till dråp.

När någon döms som ung person kan straffet vara högst tre fjärdedela­r av det maximala straffet.

Kombinatio­nsstraffet är ett strängt straff eftersom det måste sittas av exakt hela straffets längd, villkorlig frigivning tidigare är inte möjlig. För en sådan dom behövs en sinnesunde­rsökning.

Båda åtalade har hållits häktade sedan hösten.

Det är ovanligt att minderårig­a begår brott mot liv i Finland. Polisstyre­lsens statistik visar ändå på en klar ökning sedan i somras av dråp, mord eller försök till dessa.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? Blommor och ljus vid gärningspl­atsen i Vallgård efter dråpet. Hit hade de åtalade tagit sig från järnvägsst­ationen och hade med offret gjort upp om droghandel.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA Blommor och ljus vid gärningspl­atsen i Vallgård efter dråpet. Hit hade de åtalade tagit sig från järnvägsst­ationen och hade med offret gjort upp om droghandel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland