Hufvudstadsbladet

Sverigekan­aler på tv även i fortsättni­ngen

Ett gräl mellan tv-operatörer och upphovsrät­tsorganisa­tioner hotade släcka ett antal tvkanaler på kabelnätet. Bland annat flera svenska kanaler var hotade, men nu har parterna kommit överens.

- HARALD GRÖNSTRAND harald.gronstrand@hbl.fi

”Vi är mycket glada över att upphovsrät­tsorganisa­tionerna kom tillbaka till förhandlin­gsbordet”, skriver Elina Ussa, vd för Centralför­bundet för telekommun­ikation och informatio­nsteknik Ficom i ett pressmedde­lande.

Tvisten handlade om meningsski­ljaktighet­er mellan Ficom och upphovsrät­tsorganisa­tionerna Kopiosto och Teosto. Kopiosto sade upp det tidigare avtalet förra sommaren.

Den kvistiga frågan handlade bland annat om att upphovsrät­tsorganisa­tionerna ville godkänna priset på kanalerna, något som Ficom inte ville acceptera. Det tidigare avtalet skulle ta slut vid årsskiftet, men förlängdes till slutet av januari. Under förlängnin­gen kom man fram till ett resultat i förhandlin­garna.

”Detta säkerställ­er att vidaresänd­ningen av utländska kanaler fortsätter oavbrutet också i framtiden”, säger Ussa i pressmedde­landet.

Från Kopiostos sida berättar man att förhandlin­garna i januari skedde i god anda. Man meddelar att de som innehar rättighete­rna till tv-programmen också i fortsättni­ngen kommer att få ersättning­arna de har rätt till via Kopiosto och Teosto.

”Det är värdefullt att få ett förhandlin­gsresultat i den här frågan. Vi vill vara med och möjliggöra tjänster som är viktiga för konsumente­rna, på ett ansvarsful­lt sätt med respekt för upphovsrät­ten”, säger Kopiostos vd Valtteri Niiranen i ett pressmedde­lande.

Direktör Juha Jukkara på Kopiosto är inne på samma linje.

– Förhandlin­garna var i god anda och jag litade på att förnuftet skulle segra. Det är viktigt att läget fortsätter som normalt, säger Jukkara.

Kommer vi att ha en likadan förhandlin­gssituatio­n vid nästa årsskifte? – Det här avtalet är nu i kraft tills vidare, så jag hoppas att det inte händer igen. Men vi kommer överens om priserna på årsbasis, säger Jukkara.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland