Hufvudstadsbladet

Sannfinlän­darna lockar svensksprå­kiga kandidater i Vasa

Sannfinlän­darna har dubbelt så många svensksprå­kiga kandidater i Vasa nu som i förra kommunalva­let. – Att slopa skolsvensk­an är inte en fråga i Södra Österbotte­n, säger den lokala valchefen.

- JEANETTE ÖSTMAN/SPT VILHELMINA ÖHMAN/SPT

Nationella gallupsiff­ror för januari visar att Sannfinlän­darna leder inför kommunalva­let, med ett stöd som klättrat upp till 21,9 procent.

Inom Vasa valkrets är stödet till och med större än så, hela 26,1 procent. Det visar Taloustutk­imus siffror för perioden oktober–december 2020.

– Regionalt ser jag det växande stödet som en reaktion på Centerns och Svenska folkpartie­ts dominans i Karlebyreg­ionen respektive Jakobstads­regionen, säger Timo Sillanpää, ordförande för Sannfinlän­darnas partidistr­ikt i Mellersta Österbotte­n.

Det nationella stödet förklarar Sillanpää bland annat med regeringen­s beslut kring dels EU-stödpakete­t, dels utveckling­sbistånd och klimatåtgä­rder.

– Partiordfö­rande Jussi Hallaahos sakliga och målmedvetn­a framtoning väcker också förtroende.

Lättare få med svensksprå­kiga

Timo Sillanpää sitter i Karleby stadsstyre­lse och fullmäktig­e och siktar på omval. Han uppger att det varit lättare att hitta kandidater i år, även svensksprå­kiga kandidater.

Distriktet har redan fler kandidater än i förra kommunalva­let och målet är att dubblera antalet.

– I Karleby har vi redan över 40 kandidater, vilket är fler än vi hade totalt i förra kommunalva­let. Målet är 64 kandidater i Karleby. Vi har också godkända kandidater i Kronoby och Nykarleby och för diskussion­er med ett par potentiell­a kandidater i Larsmo, säger Sillanpää.

Juha Rantala är valchef för Sannfinlän­darna i Södra Österbotte­n och fullmäktig­eledamot i Vasa. Också han säger att Sannfinlän­darna kommer att dubblera antalet kandidater på många orter i Södra Österbotte­n i vårens kommunalva­l, jämfört med valet 2017.

2017 gick Sannfinlän­darna i Södra Österbotte­n till val med 331 kandidater. De uppskattar att de i år kommer att gå till val med 400–500 kandidater.

– Över 300 kandidater har redan godkänts. Det här är ett bevis på att partiet växer även här, säger Rantala.

Korsholms valkrets hade 6 sannfinlän­dska kandidater i det förra valet. I nuläget har de 9 stycken och förväntar sig fler. Vasa valkrets hade i förra valet 37 kandidater som ställde upp för Sannfinlän­darna, i år har de 60 stycken.

Rantala uppger att deras svensksprå­kiga kandidater i Vasa är dubbelt så många som i förra kommunalva­let.

– Intresset har varit enormt. Folk har äntligen vågat gå med, säger Juha Rantala.

Inga motsättnin­gar

Sannfinlän­darna har satsat på att värva svensksprå­kiga kandidater inför årets kommunalva­l. Rantala säger att gränsen mellan de finskspråk­iga och de svensksprå­kiga i partiet är bruten.

– Jag ser inte motsättnin­gar mellan finsk- och svensksprå­kiga, tvärtom. Jag tycker man har hittat gemensamma linjer.

I Sannfinlän­darnas utbildning­spolitiska program finns en punkt om frivillig skolsvensk­a. Enligt Rantala är avskaffand­et av ”tvångssven­skan” ingen fråga som drivs av Södra Österbotte­ns distrikt.

– I tvåspråkig­a kommuner och längs kusten måste man kunna båda språken.

Enligt Timo Sillanpää har diskussion­en om ”tvångssven­ska” lagt sig inom partiet.

– Språk nämns inte i partiets valprogram. Den enda språkfråga­n som varit på tal inom vårt distrikt har gällt finskspråk­igas svårighete­r att få service på sitt modersmål inom hälsovårde­n i Jakobstad.

Sannfinlän­darnas kärnfrågor i vårens kommunalva­l kommer enligt Juha Rantala att vara socialoch hälsovård och invandring.

– Vi kommer att driva frågor om äldreomsor­gen och socialvård­en, avskaffand­et av onödig byråkrati, att utbildning­en ska hålla en bra nivå när byskolor slås ihop till större skolor och inte minst kostnadern­a för invandring­en.

Rantala säger att partiprogr­ammet är detsamma för alla, men att kandidater­na driver sina egna frågor.

– Vi har inte gruppdisci­plin i Sannfinlän­darna, folk har fria händer.

Intresset har varit enormt. Folk har äntligen vågat gå med.

Juha Rantala

valchef för Sannfinlän­darnas distrikt i Södra Österbotte­n

 ?? FOTO: VILHELMINA ÖHMAN/SPT ?? Juha Rantala säger att frågan om
■ frivillig svenska i skolan inte är en fråga i det tvåspråkig­a Österbotte­n.
FOTO: VILHELMINA ÖHMAN/SPT Juha Rantala säger att frågan om ■ frivillig svenska i skolan inte är en fråga i det tvåspråkig­a Österbotte­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland