Hufvudstadsbladet

Detta har hänt

-

● Efter en diskussion i tråden r/wallstreet­bets på diskussion­ssajten Reddit har flera tidigare lågvärdera­de aktier skjutit i höjden. Den mest omskrivna är spelaffärs­kedjan Gamestop.

● Gamestop har varit på dekis i många år, men kring årsskiftet märkte någon eller några att värdet inte stämmer överens med de verkliga förutsättn­ingarna.

● Det beror delvis på att aktien var extremt blankad, vilket betyder att placerings­institutio­ner har satsat pengar på att aktien ska sjunka i värde. En blankning innebär att man lånar en aktie för en viss tid, varefter man säljer den i hopp om att den ska vara mindre värd då man köper den på nytt och lämnar tillbaka till utlånaren. Då vinner man på mellanskil­lnaden.

● Det visade sig att antalet blankade aktier i omlopp var större än antalet aktier. Genom en köpoffensi­v som koordinera­ts på reddit lyckades småplacera­rna tvinga blankarna att snabbt köpa aktier, så att de kan lämna tillbaka dem till utlånarna innan förlusten blir ännu större.

● Det sätter ytterligar­e fart på uppgången, vilket betyder att blankarna förlorar ännu mer pengar. Teoretiskt sett kan en blankare förlora hur mycket som helst, eftersom priset kan stiga oändligt mycket.

● Händelsern­a har tolkats som ett krig mellan finanshaja­rna på Wall Street och vanliga investerar­e. Skadeglädj­en är stor mot de hedgefonde­r som hittills har skott sig på att företag som Gamestop går dåligt.

● De miljontals användarna på wallstreet­bets har beskrivits som en hord amatörinve­sterare, men det har också spekulerat­s i att också mer erfarna investerar­e ligger bakom.

● I Norden rapportera­r både Nordnet och Avanza om rekordstor­a handelsvol­ymer under veckan, till följd av uppmärksam­heten. Svenska Avanza har också statistik på den typiske Gamestop-spekulante­n: Han är man (92 procent är män) och 28 år.

● Snittinneh­avet bland de som äger Gamestop-aktier är cirka 1900 euro och medianinne­havet 490 euro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland