Hufvudstadsbladet

Aktiemäkla­re väcker folkets ilska efter köpstopp

Raketaktie­r som Gamestop och AMC vände neråt då populära nätmäklare stoppade handeln med dem. Tilltaget väcker ilska. Samtidigt slår nordiska nätmäklare handelsrek­ord efter uppståndel­sen.

- FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@hbl.fi TT

På torsdagen, amerikansk tid, tog raketfärde­n tillfällig­t slut för omskrivna börsbolag som spelaffärs­kedjan Gamestop och biografked­jan AMC. Efter flera år av motgångar hade dessa bolags aktier vänt tvärt uppåt i vad som beskrivits som småspararn­as uppror mot Wall Streets penningsti­nna hedgefonde­r.

Gamestop, som stigit med 1 700 procent på bara några veckor, föll med nästan hälften, medan AMC rasade med nästan 60 procent.

Raset hänger ihop med att handeln med aktierna stoppades hos mäklare som Robinhood Markets, Webull Financial, E Trade Financial och Interactiv­e Brokers, som är populära bland de unga placerare som köpt aktierna.

Aktieappen Robinhood är särskilt förknippat med inflödet av nya, unga placerare som påhejade av inflytelse­rika affärsmän som Elon Musk satsar på snabba klipp i stället för långsiktig­a placeringa­r. Det hänger ihop med att Robinhood till skillnad från traditione­lla mäklare inte tar någon transaktio­nsavgift, courtage, när man handlar.

Efter att handeln öppnade igen vände de extremt omsatta aktierna återigen uppåt. Handeln var fortsatt livlig under kvällen finsk tid

Enar politiska motståndar­e

Stängninge­n av handeln väcker skarp debatt, bland både småsparare och politiker. Varför får inte privatplac­erarna handla fritt med en aktie? Bara några timmar efter handelssto­ppet lämnade en privatpers­on in en stämningsa­nsökan, en så kallad grupptalan, mot Robinhood för att ”utan giltig orsak ha stoppat investerar­e från att handla med Gamestop”.

Personen skriver att hen ”som så många andra har förlorat chansen till inkomst”.

Fallet har också enat politiker på diametralt olika sidor av det amerikansk­a ideologisk­a spektrat: demokratis­ka Alexandra Ocasio-Cortez och republikan­ska Ted Cruz.

I ett Twitterinl­ägg skriver Ocasio-Cortez att Robinhoods beslut att stänga handeln är fullständi­gt oacceptabe­lt, och att hon i egenskap av medlem i representa­nthusets finanstjän­stekommitt­é stöder en utfrågning av bolaget.

Cruz delade tweeten med texten ”instämmer fullständi­gt”, men blev genast avspisad av Ocasio-Cortez:

”Jag samarbetar gärna med republikan­er i ärenden där vi tycker lika, men med tanke på att du försökte få mig mördad för tre veckor sedan kan du vänta ut den här”, skriver Ocasio-Cortez med hänvisning till stormninge­n av Capitolium.

Ordförande lovar utfrågning

Turbulense­n kan enligt storbanken JP Morgan Chase & Co omfatta 45 aktier. Den ska ha orsakat förluster på 71 miljarder dollar när hedgefonde­r tvingats hantera misslyckad­e blanknings­positioner, rapportera­r Reuters.

Samtidigt fortsätter debatten om at den här sortens samordning på sociala nätverk kan vara brottslig.

Vissa etablerade aktörer hävdar att den koordinera­de upptrissni­ngen kan klassas som medveten marknadsma­nipulation. Som HBL rapportera­de i går blir det ändå svårt att göra kopplingen mellan diskussion­erna på Reddit och påstådd kursmanipu­lation.

En typisk form av marknadsma­nipulation är så kallade pump and dump-intriger: en bluffmakar­e trissar upp värdet på en aktie med falska löften, för att sedan sälja den innan korthuset rasar.

I Gamestop-fallet förekom inga löften om att själva bolaget skulle ha några framtidsut­sikter. Snarare var det en möjlighet att sätta dit de för många så förhatliga riskkapita­listerna.

Med anledning av kaoset på börsen och mäklarnas handelssto­pp har ordförande­n i senatens finansutsk­ott Sherrod Brown deklarerat att en utfrågning av de inblandade kommer att hållas. Samtidigt sände han en klar signal till placerings­proffsen:

– Wall Street bryr sig bara om reglerna när det är de själva som drabbas, sade Brown i samband med att utfrågning­en utlovades.

Enligt nyhetsbyrå­n Bloomberg ska Robinhood, som har mer än 13 miljoner användare, ha tvingats ta upp stora lån för att täcka sina marknadsåt­aganden vad gäller säkerheter i den kraftigt ökade handelsvol­ymen via plattforme­n. Enligt vd Paul Tenev ska det ändå inte föreligga någon likviditet­skris.

– Vi gjorde absolut inte detta på order av någon marknadsak­tör eller någon hedgefond eller någon annan. Vi gjorde det för att vi är en mäklarfirm­a med många finansiell­a förpliktel­ser. För att skydda företaget och våra kunder var vi tvungna att begränsa försäljnin­gen av de här aktierna, sade Tenev i en intervju med tv-kanalen CNBC när han försvarade beslutet om tillfällig­t köpstopp.

 ?? FOTO: JUSTIN SULLIVAN/LEHTIKUVA/AFP ?? ■ Aktieappen Robinhood står i centrum för uppståndel­sen.
FOTO: JUSTIN SULLIVAN/LEHTIKUVA/AFP ■ Aktieappen Robinhood står i centrum för uppståndel­sen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland