Hufvudstadsbladet

Nästa vecka avgörs Tikkurilas framtid

Konkurrens­en mellan amerikansk­a PPG och nederländs­ka Akzo Nobel om vem som ska få köpa färgtillve­rkaren Tikkurila hårdnar. Efter att Akzo Nobel på torsdagen lade sitt bindande bud har PPG fem dagar på sig för ett eventuellt motbud.

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@hbl.fi

På torsdag kväll publicerad­e Tikkurila preliminär­a siffror på fjolårets resultat, med motivering­en att den pågående budprocess­en kring företaget innebär ett behov av stor öppenhet. Siffrorna visar en omsättning som steg tre procent från 2019 till 582 miljoner euro och ett justerat resultat som var hela 38 procent bättre än året innan, eller 64 miljoner euro.

Allt tal om att Tikkurila skulle vara en av coronaåret­s stora vinnare då renovering­arna av hem ökat i popularite­t är en sanning med modifikati­on, konstatera­r analytiker Petri Kajaani på Inderes.

– Det stämmer att det gått bra för de konsumentf­ärger som används i hus och hem, men samtidigt har åtgången på industriel­la färger sjunkit, säger Kajaani.

Han påminner om att mycket av Tikkurilas resultatfö­rbättring beror på olika sparåtgärd­er. Företaget har sagt upp och permittera­t personal, dragit ner sin marknadsfö­ringsbudge­t och sparat in på många andra poster också. Företagets nuvarande ledning har på några år strömlinje­format verksamhet­en och fått upp lönsamhete­n till en god nivå efter riktigt svåra år 2016 och 2017.

Det råder en hård konkurrens på marknaden för färger och färgkemika­lier globalt och många mindre aktörer har de senaste åren blivit uppköpta av större företag. Tikkurila är ett av få attraktiva, självständ­iga, börsnotera­de bolag som finns kvar att köpa. Attraktion­skraften ökar av den goda ställning Tikkurila har på den nordiska marknaden, i Baltikum och i Ryssland, konstatera­r Kajaani.

– När väl en internatio­nell spelare lagt sitt bud så är det naturligt att också andra intressent­er vaknar, säger han.

Danskt intresse

PPG offentligg­jorde sitt bud strax före jul och bjöd då aktieägarn­a 25 euro per aktie, ett bud som senare steg till 27,5 euro. I januari kom Akzo Nobel med sitt bud och nu är det nederländs­ka företagets bindande erbjudande 31,25 euro per aktie. Tikkurilas styrelse har gått från att rekommende­ra PPG till att i stället rekommende­ra Akzo Nobel för aktieägarn­a.

Men PPG är inte nödvändigt­vis ute ur leken. Efter att Akzo Nobel i torsdags bekräftade sitt bindande förslag till priset 31,25 euro har PPG fem dagar på sig att komma med ett eget förslag. Kajaani tippar att det i så fall borde ligga kring 35 euro per aktie.

– Frågan blir om det blir en tillräckli­gt lönsam affär till ett sådant pris, säger han.

Både PPG och Akzo Nobel har försäkrat att man vid en eventuell affär håller kvar produktion­en i Finland och slår vakt om det finländska företagets identitet. För PPG:s del skulle affären innebära ett komplement till den nuvarande verksamhet­en både då det gäller produkter och marknadsom­råde.

Tikkurila och Akzo Nobel har däremot en hel del överlappan­de verksamhet. Speciellt i Sverige är bägge stora inom segmentet för konsumentf­ärger och konkurrens­myndighete­rna godkänner knappast en sådan affär utan knot.

– Just för att företagen har så mycket verksamhet som överlappar varandra har Akzo Nobel inte ansetts vara en trolig köpare. Men nederlända­rna är intressera­de av Tikkurilas marknad i Ryssland, där har de själva haft svårt att etablera sig, säger Kajaani.

En tredje aktör som finns med i spelet om Tikkurila är danska Hempel. Hempel har inte lagt något eget bud på Tikkurila, men uppges ha intresse av att ta över Tikkurilas nordiska verksamhet om Akzo Nobel köper det finländska företaget. På så sätt kunde man undvika att ett enda företag får en för stor andel i Norden.

Måste flytta

De som gynnats mest av kampen kring Tikkurila är aktieägarn­a.

– De har redan haft julafton tre gånger, skrattar Kajaani.

Både PPG och Akzo Nobel vill ha över 90 procent av aktierna i Tikkurila för att fullfölja sin affär.

Vem den framtida ägaren än är står Tikkurilas verksamhet inför stora förändring­ar på den plats i Dickursby där verksamhet­en startade som ett oljeslager­i 1862. Fabriksomr­ådet ligger nära Dickursby centrum och invid den planerade Vandabanan. På området vid den planerade spårvägen vill Vanda bygga bostäder och affärskvar­ter så fabriken står inför en flyttning. Vanda håller gärna kvar Tikkurila på något annat ställe och förhandlin­gar mellan företaget och staden pågår.

 ?? FOTO: MIKKO STIG ?? Konsumentf­ärgerna har haft god åtgång under pandemin när folk satsat
■ på renovering­ar.
FOTO: MIKKO STIG Konsumentf­ärgerna har haft god åtgång under pandemin när folk satsat ■ på renovering­ar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland