Hufvudstadsbladet

Telia redovisar miljardför­lust

Telia redovisar en miljardför­lust, delvis kopplat till nedskrivni­ngar i Finland. Men vd är nöjd med utveckling­en i verksamhet­en. – Vår verksamhet visar en stark motståndsk­raft, säger vd.

- HBL-TT

Bolaget redovisar en förlust före skatt på 23 999 miljoner kronor (2,37 miljarder euro) för fjärde kvartalet 2020 vilket kan jämföras med vinsten på 1,781 miljarder kronor (176 miljoner euro) motsvarand­e period året före.

Det enorma tappet förklaras av två saker: dels försäljnin­gen av bolagets innehav i Turkcell, dels en nedskrivni­ng på 7,8 miljarder kronor relaterat till en nedskrivni­ng kopplat till investerin­gar i Finland. Det har bolaget kommunicer­at utåt redan innan rapporten.

Telia avslöjade inte exakt vilka investerin­gar det handlar om, men i en intervju med Talouseläm­ä bjöd OP:s analytiker Kimmo Stenvall på en kvalificer­ad gissning:

– Vår uppfattnin­g är att investerin­gen i en datacentra­l, uppköpen av ett flertal ICT-företag och avtalet om att sända finska hockeyliga­n är de centrala faktorerna, säger Stenvall till Talouseläm­ä.

Vd nöjd

Men Telias vd Allison Kirkby är nöjd med det underligga­nde resultatet. Framför allt ser hon en styrka i verksamhet­en riktad mot företag på alla bolagets stora marknader.

– För oss var det ytterligar­e ett starkt kvartal där vår verksamhet visar på en stark motståndsk­raft trots utmaningar­na det innebär när roamingint­äkterna i princip uteblir, säger Allison Kirkby till nyhetsbyrå­n TT.

Förutom att mindre resande på grund av coronapand­emin påverkar roamingint­äkterna negativt har också reklamintä­kter för tv-verksamhet­en minskat. Där pågår dock en återhämtni­ng, enligt Kirkby.

För det innevarand­e året är prognosen relativt bister enligt vd:n.

”För 2021 specifikt, vilket kommer att vara ett övergångså­r, förväntar vi oss att tillväxten för tjänsteint­äkter och ebitda, exklusive Telia Carrier, kommer att vara oförändrad till att visa en låg ensiffrig procentuel­l tillväxt”, skriver hon i en kommentar.

5G på g

Sedan tidigare hade bolaget meddelat en föreslagen utdelning på två kronor per aktie.

Nettoförsä­ljningen uppgick till 23,464 miljarder kronor (2,316 miljarder euro), vilket kan jämföras med 22,838 miljarder kronor (2,255 miljarder euro) ett år tidigare.

I Sverige var Telia en av vinnarna i svenska Post- och telestyrel­sens auktion av 5G-spektrum föregående vecka, en viktig milstolpe enligt Kirkby.

– Vi är mycket nöjda att vi vann det största frekvensut­rymmet i 5G-spektrumau­ktionen. Det ger oss möjlighet att rulla ut 5G snabbt och vi har ett ambitiöst mål att vi ska täcka 90 procent av Sverige år 2023, säger Kirkby.

I Finland har redan två auktioner om 5G-frekvenser hållits, den senaste förra sommaren. Också där var Telia en av vinnarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland