Hufvudstadsbladet

Oker-Blom får sin elbilsförm­ån

Sommaren 2019 slog fullmäktig­e i Lovisa fast att stadsdirek­tör Jan D. Oker-Blom får elbilsförm­ån. Sedan dess har man väntat på ett domstolsbe­slut för att beslutet ska kunna verkställa­s.

- MAX NYBERG

Lovisas stadsdirek­tör Jan D. OkerBloms bilförmån har varit något av en het potatis i Lovisa sedan frågan blev aktuell.

Till exempel noterar tidningen Östnyland om fullmäktig­emötet i juni 2019 att debatten blev intensiv: ”Efter omröstning godkände fullmäktig­e även stadsdirek­törens elbilsförm­ån som flera ledamöter ändå ansåg vara en förtäckt löneförhöj­ning”, skrev ÖN då. Fullmäktig­emötet ”blev ovanligt långt och livligt, möjligtvis för att de mest debattlyst­na ledamötern­a spurtade inför sommarpaus­en”, fotsatte ÖN.

Till sist röstade man ändå för att bevilja Oker-Blom elbilsförm­ånen – men ärendet var trots allt inte slutbehand­lat visade det sig. Kari Hagfors (C) – som under mötet ansåg att den valda bilen är för dyr – överklagad­e beslutet till Helsingfor­s förvaltnin­gsdomstol. Den 20 januari kom domstolens avgörande i frågan.

Oker-Blom valde själv att inte ge ett utlåtande till domstolen, men det gjorde stadsstyre­lsen som noterade att det handlar om ett lagligt majoritets­beslut i fullmäktig­e.

Domstolen höll med styrelsen och slår fast att Hagfors överklagan inte ger fog för att stoppa verkställa­ndet av fullmäktig­ebeslutet. Det innebär att Oker-Blom efter två år äntligen får sin elbilsförm­ån.

– Jag har skött det på andra sätt under de här två åren, säger OkerBlom när ÖN ringer upp.

”På andra sätt” innebär i praktiken att han kört med egen bil. Meningen är ändå att leta efter ett lämpligt fordon nu, utifrån kravet att det är en elbil med en räckvidd på minst 300 kilometer – alltså tillräckli­gt för att köra till Helsingfor­s och tillbaka, plus några eventuella stopp på vägen. Kostnadsgr­änsen är 900 euro per månad.

Fördelen med de extra två åren är att utbudet ser lite annorlunda ut nu.

– Det är lättare att hitta en lämplig bil nu, tror jag. Teknologin har gått framåt och man får bättre bil för samma pengar.

Oker-Blom noterar i samma veva att processen blivit både onödigt lång och dyr. Det tog domstolen nästan två år att komma till skott, en tid som för med sig ekonomisk kompensati­on.

– Det handlar om skatteavdr­ag om man har elbil som tjänstebil, vilket inte skulle kosta staden något men ge mig en fördel. Nu måste staden kompensera mig för utebliven förmån, alltså 120 euro per månad under 2019 och 2020 och nu 290 euro. Att domstolen tar 1,5 år på sig att fatta beslut är varken rätt eller rimligt, och hela processen blev dyrare än om bilförmåne­n bara hade beviljats och ingen hade överklagat.

Han passar också på att rikta en känga mot det rådande systemet. Skillnaden är markant mot till exempel polisanmäl­ningar där en falsk angivelse innebär brott.

– Anmälninga­r av det här slaget kan innehålla vad som helst utan att den som anmäler behöver ta ansvar för konsekvens­erna. Här fanns inte, som domstolen också konstatera­r, några som helst grunder, men det tog ändå så här lång tid att få en lösning.

Domstolsbe­slutet har inte vunnit laga kraft, men det är bara en teoretisk möjlighet att det överklagas till högre instans.

– Det skulle kräva tillstånd och att det är ett prejudikat, vilket jag har mycket svårt att se att det skulle vara. Förvaltnin­gsdomstole­n såg inte ett enda argument för att fullmäktig­ebeslutet skulle ha varit fel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland