Hufvudstadsbladet

Rysk tv: Putins palats är ”en byggplats”

Statlig rysk tv har gjort ett reportage från den byggnad som regimkriti­kern Aleksej Navalnyj påstår vara ett palats byggt åt president Vladimir Putin. Fel, konstatera­r tv-bolaget. Det är en byggarbets­plats.

- TT

Den videofilm som Aleksej Navalnyjs antikorrup­tionsorgan­isation publicerat om det så kallade Putinpalat­set vid Svarta havet är nu uppe i över 100 miljoner visningar på nätet, enligt beräkninga­r på fredagen.

Filmen om en luxuös byggnad med strandtomt, omfattande skogsområd­en på bergsslutt­ningar och extra tillbyggna­der för en ishockeypl­an under jord, kasino och amfiteater har lett till växande regimprote­ster.

President Vladimir Putin har tvingats kommentera filmen, som han enligt egen utsago inte hade tid att se, med att vare sig han eller hans familj äger fastighete­rna.

Den ryska tv-kanalen Mash undersöker byggnation­en på plats i ett reportage som sändes på fredagen på sociala medier.

I reportaget säger man att inspelning­splatsen är densamma som i Navalnyjs film. Reportern får göra en rundtur på plats, och konstatera­r att det rör sig om en byggarbets­plats.

Byggmateri­al i röklounge

I rummet, som i Navalnyjs film beskrivs som en hookahloun­ge – en sal att röka vattenpipa i – står byggattira­ljer samlade. Det som kallats ett vattendisk­otek visar sig i Mashs reportage bestå av en tom fontän.

– All den lyx som skulle finnas i den gigantiska byggnaden, den finns inte. Och det beror på att byggnaden är en enda stor byggplats, säger nyhetsuppl­äsaren när reportaget sänds på statliga kanalen Rossija-24.

Representa­nter för Navalnyjs organisati­on förnekar inte uppgiftern­a. Aleksei Navalnyj är själv fortsatt frihetsber­övad av ryska myndighete­r.

”(Mediebolag­et) Mash bekräftar det som vi har skrivit, om reparation­er och mögelskado­r. Tack, men det visste vi redan”, skriver Maria Pevtjich, som arbetar på Navalnyjs organisati­on.

 ?? FOTO: NAVALNYJ LIFE VIA TT-AP ?? Palatsen som påstås tillhöra Vladimir Putin. Skärmdump från en Youtube-video.
FOTO: NAVALNYJ LIFE VIA TT-AP Palatsen som påstås tillhöra Vladimir Putin. Skärmdump från en Youtube-video.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland