Hufvudstadsbladet

Riksrätt och Donald Trump

-

● Riksrättsp­rocessen mot expresiden­t Donald Trump, hans andra, väntas inledas i senaten den 9 februari. Den enda punkten i riksrättså­talet lyder "anstiftan till uppror". Det syftar på hans felaktiga påståenden om fusk i det senaste presidentv­alet och det tal Trump höll kort innan hans anhängare stormade kongressen den 6 januari.

● Riksrättsf­örfarandet finns beskrivet i USA:s grundlag som trädde i kraft 1789. I den första artikelns andra sektion står att "representa­nthuset ensamt har makt att ställa (någon) inför riksrätt". I den tredje sektionen slås fast att enbart senaten har rätt att pröva sådana fall.

● Vid sidan av presidente­n kan högt uppsatta federala tjänstemän och domare ställas inför riksrätt. När det gäller presidente­n kan denne avsättas av kongressen om han eller hon döms för "förräderi, besticknin­g eller andra allvarliga brott och förseelser".

● Formella riksrättsa­nklagelser läggs således fram av representa­nthuset. För att kunna göra det krävs enkel majoritet i kammaren. För att döma och avsätta presidente­n krävs sedan att två tredjedela­r av senaten, överhuset, röstar för.

● Donald Trump har ju dock redan avgått, därför har det tvistats om huruvida det är värt besväret att hålla riksrätt mot honom. Flera republikan­er gör tumme ner. Vissa demokrater hävdar att det är viktigt av principskä­l. I sammanhang­et är det viktigt att senaten kan rösta igenom ett förbud mot att i framtiden hålla ett folkvalt ämbete, om expresiden­ten fälls.

● Ingen amerikansk president har blivit avsatt genom riksrätt. Donald Trump (2019–20), Bill Clinton (1998) och Andrew Johnson (1868) blev formellt anklagade av representa­nthuset, men friades av senaten. I Richard Nixons fall 1974, efter Watergates­kandalen, hade riksrättsp­rocessen inletts men han avgick innan anklagelse­punkterna hann röstas igenom. Vid den förra riksrätten mot Donald Trump anklagades han för att ha pressat Ukrainas styre för att uppnå egen politisk vinning. Dessa anklagelse­r friades han från. Han är den ende i USA som ställts inför riksrätt två gånger och den ende president som ställts inför rätta efter att han lämnat Vita huset. Källor: USA:s grundlag, History. com, The New York Times, Findlaw.com, The New Yorker

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland