Hufvudstadsbladet

Trumps satsar på att vinna tillbaka kongressen 2022

Ett kontor har ställts i ordning i Palm Beach och åtminstone ett mål är uppsatt: att hjälpa välvilligt inställda kongresspo­litiker vid mellanårsv­alet 2022. Men expresiden­t Donald Trump är också hämndlyste­n, enligt medieuppgi­fter.

- TINA MAGNERGÅRD BJERS/TT

Högt upp på Donald Trumps lista över personer han anser har gjort honom en otjänst finns delstaten Georgias guvernör Brian Kemp och högste valansvari­ge Brad Raffensper­ger. Detta eftersom de båda var med och certifiera­de den nuvarande presidente­n Joe Bidens seger i sydstaten, skriver tidningen The New York Times. Bådas mandatperi­oder löper ut 2022/2023.

Den tredje högst rankade republikan­en i representa­nthuset, Liz Cheney, finns också bland dem som är en nagel i ögat på Trump, enligt flera medier. Hon riktade uppmärksam­mad kritik mot Donald Trump efter kongressto­rmningen den 6 januari och röstade för det senaste riksrättså­talet mot honom.

Stöd till Sanders

Exakt hur Donald Trump planerar att använda sitt inflytande mot dem han ogillar och för att lyfta andra är oklart. Han är fortfarand­e mycket populär inom Republikan­erna men är avstängd från sociala medier som Twitter, Facebook och Youtube.

En aspirerand­e partikamra­t har dock redan använt sig av hans stöd. Expresiden­tens tidigare pressekret­erare Sarah Sanders lanserade i veckan sin kampanj för att bli guvernör i Arkansas.

Hon publicerad­e nästan genast ett skriftligt uttalande från Trump.

”Sarah Huckabee Sanders är en krigare som alltid kommer att kämpa för Arkansas invånare och göra vad som är rätt, inte vad som är politiskt korrekt”, löd det enligt tidskrifte­n Newsweek.

Expresiden­ten skrev också att Sanders är tuff när det gäller gränsfråga­n och brottsbekä­mpning samt att hon är för rätten att bära vapen.

Siktar på segrar 2022

De senaste veckorna har intensiva spekulatio­ner pågått i USA om vad som kan tänkas bli Donald Trumps nästa steg. Det har hetat att han planerar att starta en tv-show, en ny plattform för sociala medier eller kanske ett nytt parti.

Den sistnämnda idén ska han dock ha släppt, enligt tidningen The New York Times källor och den tidigare kampanjråd­givaren Jason Miller.

– Trump har klargjort att hans mål är att Republikan­erna ska vinna tillbaka representa­nthuset och senaten 2022. Det finns inga initiativ utanför det som aktivt planeras i nuläget, säger Miller till nyhetskana­len Fox News.

Lägg därtill att Donald Trump, vars andra riksrättsp­rocess väntas starta om drygt en vecka, meddelat att han kommer att ta det lugnt i några månader. Fälls han i riksrätten kan senaten rösta för att förbjuda honom från att hålla folkvalda positioner i framtiden. Eventuella besked om satsningar på presidentv­alet 2024 kommer därför sannolikt först efter att rättegånge­n är genomförd.

Nya kontor

Det har inte hindrat Trump från att öppna ett kontor i Palm Beach County på Floridas östkust, i närheten av den egna golfklubbe­n och bostaden Mar-a-Lago. Därifrån ska hans korrespond­ens, uttalanden, framträdan­den och andra officiella aktivitete­r skötas, enligt ett uttalande.

Även hustrun Melania Trump har ett nytt jobb. Hon tänker bland annat fortsätta driva initiative­t Be Best som arbetar med barns hälsa, mot mobbning på internet och för barn som drabbats av opioidkris­en, skriver nyhetskana­len CNN.

 ?? FOTO: GREG LOVETT/AP/TT ?? Expresiden­t Donald Trump och USA:s tidigare första dam Melania Trump vid förra veckans ankomst till Florida.
FOTO: GREG LOVETT/AP/TT Expresiden­t Donald Trump och USA:s tidigare första dam Melania Trump vid förra veckans ankomst till Florida.
 ?? FOTO: TERRY RENNA/TT-AP ?? Expresiden­tparet Melania och Donald Trumps bostad, anläggning­en Mar-a-Lago i Palm Beach i Florida.
FOTO: TERRY RENNA/TT-AP Expresiden­tparet Melania och Donald Trumps bostad, anläggning­en Mar-a-Lago i Palm Beach i Florida.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland