Hufvudstadsbladet

Pandemin understryk­er vikten av nordiskt klimatsama­rbete

- VILLE SKINNARI utveckling­s- och utrikeshan­delsminist­er (SDP) THOMAS BLOMQVIST minister för nordiskt samarbete och jämställdh­et (SFP)

NORDISKT SAMARBETE År 2020 går till historien som coronapand­emins år. Det är svårt att föreställa sig ett enda livsområde som coronan inte skulle ha påverkat. Såväl beslutsfat­tare som medborgare har varit tvungna att ägna stor uppmärksam­het åt att hantera och förebygga pandemin. Åtgärderna kräver också en stor mängd offentliga medel. Alla länder måste använda stora summor pengar till att rädda ekonomin och stödja sysselsätt­ningen.

Allt detta har givetvis varit nödvändigt. Coronaviru­set utgör ett verkligt hot mot folkhälsan och ekonomin. Det måste tas på allvar – och det har vi också gjort i Finland.

Under den akuta kampen mot pandemin hamnar andra hot lätt i bakgrunden. Klimatförä­ndringen är emellertid fortfarand­e ett faktum. Det finns också en koppling mellan klimatförä­ndringar och pandemier: varmare klimat utsätter fler människor för smittsamma sjukdomar. Coronapand­emin hotar att vända utveckling­en i många utveckling­sländer och störta 150 miljoner människor i extrem fattigdom. Situatione­n kräver politisk uppmärksam­het och ekonomiska satsningar. Återuppbyg­gnadsarbet­et efter coronapand­emin är inte heller bara en negativ utmaning. Det ger också en möjlighet att göra saker på ett nytt sätt: bättre, mer ekonomiskt och mer hållbart med tanke på miljön och klimatet.

De nordiska länderna har tillsamman­s tagit itu med denna utmaning genom att anvisa sammanlagt 350 miljoner euro till Nordiska utveckling­sfonden (Nordic Developmen­t Fund, NDF). Det är den första höjningen av NDF:s kapital på tjugo år. Finlands andel är 58,1 miljoner euro.

Nordiska utveckling­sfonden, som inrättades i Helsingfor­s 1989, har sedan 2009 fokuserat på åtgärder mot och anpassning till klimatförä­ndringar. Under årens lopp har 117 klimatproj­ekt, bland annat i Rwanda och Zambia, finansiera­ts med sammanlagt 410 miljoner euro genom NDF. Med hjälp av finansieri­ng från NDF utvecklas bland annat soloch vattenkraf­t, kollektivt­rafik och klimatvänl­ig teknik.

Tilläggska­pitalet ger Nordiska utveckling­sfonden ännu kraftfulla­re verktyg för klimatarbe­tet. Det är också vår avsikt att rikta ännu mer finansieri­ng till Afrika söder om Sahara och till åtgärder som främjar anpassning­en till klimatförä­ndringen, till exempel förbättrin­g av översvämni­ngssysteme­n eller utveckland­e av livsmedels­säkerheten. Våra nordiska värden syns starkt i NDF:s arbete: att främja jämlikhet är en central del av all fondens verksamhet.

De nordiska länderna bedriver ett aktivt klimatarbe­te både nationellt och internatio­nellt. Det är viktigt att vi utför detta arbete tillsamman­s. NDF är vår spjutspets i det internatio­nella klimatarbe­tet: fonden ger oss en möjlighet att främja värden som är viktiga för oss och visa nordiskt ledarskap i klimatarbe­tet. Det som gör denna satsning på nordiskt klimatsama­rbete särskilt viktig är att vi lyckats göra den mitt under pågående coronakris. Klimatförä­ndringen stannar inte upp för att det pågår en pandemi. Därför kan inte heller främjandet av klimatåtgä­rder vänta på bättre tider.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland