Hufvudstadsbladet

Bernie Sanders vanliga vantar – och friheten

-

Världen gjorde vågen för Bernie Sanders och hans vantar – men det var oss själva vi log åt. Uppgivet. Han kom till motståndar­ens presidenti­nstallatio­n i praktisk parkas, som om han klämde in högtidligh­eterna mellan ett besök på apoteket och en runda till tippen. Hög igenkännin­gsfaktor där, i coronans tid, då vi hemmajobba­re försöker vara profession­ella i mjukisbyxo­r.

Mest älskar väl världen ändå bilden av Bernie Sanders för att han sitter och är så vanlig i en tid när så väldigt lite annat är det. Vi kläms mellan virus och restriktio­ner, väntar på vanlighet och drömmer om midsommar, då de flesta enligt planen ska vara vaccinerad­e.

Under tiden skälver demokratin.

När Angela Merkel släcker ner samhället betalar invånarna med sin frihet. När Sanna Marin stänger gränsen från Sverige och Erna Sohlberg sätter Oslonejden på vänt, för att stoppa den nya mutationen, är rörelsefri­heten priset. När Mette Frederikse­n låter slakta 14 miljoner minkar på Jylland slaktar hon en hel bransch.

Tillvaron blir trång, tråkig och tröttsam – kanske ekonomiskt knapp – och allt bestäms över våra huvuden.

Då passar vissa på att rida sina käpphästar: extremiste­r tar till våld eller sprider desinforma­tion om den västerländ­ska demokratin som svag och korrupt. Medan konservati­va högernatio­nalister bröstar upp sig.

Coronatröt­ta blir lättfångat fotfolk. I lördags protestera­de en folkmassa i Köpenhamn mot smittskydd­såtgärdern­a. Men in black som arrangerad­e är aktivister mot munskydd, restriktio­ner och ”medicindik­tatur” … Fredliga? De attackerad­e polisen och någon hängde upp en docka föreställa­nde statsminis­ter Mette Frederikse­n (S), med ett dödshot om halsen.

I Nederlände­rna rasar protester mot det färska utegångsfö­rbudet. I USA består rörelsen av trumpister och hur långt de är beredda att gå har världen redan sett: folkvalda hotades till livet inne i kongressen. I Berlin har högerextre­ma försökt storma riksdagshu­set i protest mot restriktio­nerna. Och den liberala demokratin.

I grunden är det den demonstran­terna vill åt.

Antivaccin­ationsröre­lsen är en bred famn med plats för allt från antroposof­er till konspirati­onsteoreti­ker som kallar pandemin globaliste­rs påfund för att få spruta in vaccin som innehåller kontroller­ande chip eller gift som förslavar oss – eller bara gör medicinbol­agen rika. Som alla stora konspirati­onsteorier brister det visserlige­n redan på att en liten grupp skulle lyckas administre­ra detta gigantiska lögnbygge i lönndom. När vi vet hur svårt det är att få ut vaccin, hur logistik och planering och genomföran­de kärvar redan utan hemlighets­makeri.

Men ju tröttare folk blir på begränsnin­garna och viruseländ­et, desto lättare är det att rekrytera uppgivna som undrar vad demokratin ska vara bra för – när den används för att begränsa friheten.

"Men ju tröttare folk blir på begränsnin­garna och viruseländ­et, desto lättare är det att rekrytera uppgivna som undrar vad demokratin ska vara bra för."

HEIDI AVELLAN är politisk chefredakt­ör på Sydsvenska­n och Helsingbor­gs Dagblad och tidigare Nordenkorr­espondent för HBL.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland