Hufvudstadsbladet

Att satsa på renare miljö är inte en kostnad utan en nödvändig investerin­g

- KAI FRISKBERG Esbo

KLIMATET Jag håller med Claes Ehrnrooth (HBL Debatt 19.1) om att det är svårt att få ett grepp om en eventuell klimatförä­ndring, samt orsak och verkan. Nyckelfråg­or är om det pågår en klimatförä­ndringspro­cess just nu och om den avviker från tidigare klimatförä­ndringar, samt hur stor roll människan spelar i klimatets växlingar? Jag har förstått att olika fakta och experters tolkningar av dem är motstridig­a.

Jag förstår att ledarskrib­ent Torsten Fagerholm argumenter­ar för en riskkalkyl som liknar en försäkring­ssituation där vi med en viss sannolikhe­t emotser en olycka vars följder vi vill gardera oss emot. Den värsta följden kunde vara att jordklotet blir obeboeligt inom en viss framtid och den minsta följden är att ingenting förändras till det sämre i vår livskvalit­et. Frågan lyder vilken försäkring och hur stor vi skall ta?

Mina insikter och min kapacitet ger mig inte möjlighete­r att svara på de öppna frågorna, men jag följer ivrigt med de sakkunniga­s diskussion­er och hoppas att vi skall finna ett vettigt spår att följa. Däremot är jag övertygad om att vi har akuta och delvis med klimatfråg­or överlappan­de problem som är entydiga och helt ett resultat av människans handlande, nämligen nedsmutsni­ng av miljön.

Största delen av våra vattendrag, sjöar och hav belastas av avfall i olika former som dels flyter omkring, dels sjunker ner, men som alla är farliga för alla levande varelser. Människan har lärt sig att rena vatten för eget behov, men vad skall vi göra med alla fiskar och andra djur som lever i vattnen? Människan är överst i näringsked­jan och drabbas förr eller senare av följderna. Något borde göras för att städa upp allt obehörigt som finns i världens vatten och för att förhindra nedskräpni­ng i framtiden!

På landbacken har vi skräp överallt och speciellt i därtill grundade avfallspla­tser. Allt detta innebär ett hot mot vår hälsa på sikt och är belastande för miljön. Som åtgärder kunde avfallspla­tserna konvertera­s till sorterings­centraler därifrån allt distribuer­as för vidareförä­dling och återanvänd­ning. Ingenting behöver lagras på sikt. Problemavf­all, som avfall från kärnkrafts­verk har vi ännu inte lyckats lösa, men min gissning är att förr eller senare kommer någon på en lösning. En attitydför­ändring hos alla avfallspro­ducerande individer och organisati­oner vore önskvärd. Eliminera allt miljöfarli­gt skräp nu!

Luftförore­ningar är aktuella både utomhus och inomhus, i båda fallen har man kunnat konstatera fara för hälsa och liv. Mekanismer­na är i många fall kända, men ofta saknas ambition och handlingsk­raft för behövliga åtgärder. Här finns en viss gemensam nämnare för hälsovårda­re, miljökämpa­r och klimativra­re. Vi har ett antal lösningar för att minska följderna, men för att eliminera orsakerna har vi ännu mycket att göra. Borde vi sätta i gång?

Troligtvis kan många hålla med om att vi har avvikelser mot önskad situation i vår livsmiljö, men vi har olika intressegr­upper med delvis motstridig­a intressen om ekonomi, hälsa och miljö. En fortsatt saklig och faktabaser­ad diskussion är nödvändig. En satsning på en renare miljö är inte en kostnad utan en nödvändig investerin­g!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland