Hufvudstadsbladet

Varför ska Esbo byggas utåt?

- NIKLAS MANNFOLK Esbo

ESBO Den nuvarande generalpla­nen för Esbos norra delar trädde i kraft 1997. Sedan dess har Esbo utvecklats en hel del och planen lämpar sig inte längre för den växande stadens behov. Den nu föreslagna nya generalpla­nen kommer att koncentrer­a planläggni­ngen av bostadsomr­åden, arbetsplat­sområden och trafiknät till olika centrum.

Meningen är att natur- och kulturmilj­öerna runtom centrumen ska bevaras genom att nya bostäder och arbetsplat­ser koncentrer­as dit där det redan finns bebyggelse. Så ska det vara. Det finns massor med fin natur i Esbo, och speciellt nu under coronaåret har allt fler Esbobor fått njuta av den.

Även om inflyttnin­gen till Esbo avtagit något under senaste året flyttar det ständigt en hel del nya människor till staden. Tanken om ett Esbo med bara låga hus är i och för sig vacker, och ingen vill väl ha en stad med bara skyskrapor. Realister inser ändå att det lönar sig att utveckla nuvarande centrum genom att bygga uppåt i stället för att bygga ut staden dit där det inte finns tät bebyggelse.

När nya invånare flyttar till Esbo är det bättre att de flyttar till ställen där det redan finns service och tjänster i stället för att nya centrum ska behöva byggas. Samtidigt sparar vi den natur som är känneteckn­ande för Esbo och som invånarna älskar. Då minskar också trycket att planlägga över grönområde­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland