Hufvudstadsbladet

Tusentals deltagare i långlopp trots covid-19

Strikta covid-19-bestämmels­er omger årets upplaga av skidklassi­kern Marcialong­a.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@hbl.fi

Italien har drabbats hårt av covid-19 med nästan 2,5 miljoner fall. Under de senaste veckorna har det varit mer än 10 000 nya fall dagligen. Folksamlin­gar är förbjudna. Munskydd är obligatori­skt. Under nätterna är det utegångsfö­rbud.

Trots covidläget kommer skidklassi­kern Marcialong­a att ordnas i helgen i Val di Fiemme. Omkring tvåtusen deltagare från 24 länder är med.

Covidbubbl­a

Det är strikta covid-19-regler som gäller. Deltagarna måste uppvisa ett negativt covid-19-test. Alla måste ha munskydd till en minut före start. Starten sker i grupper. Direkt efter målgång måste deltagarna ta på sig munskydd igen.

Marcialong­a är också en del av Visma Ski Classics-långloppss­erien. För elitåkarna är det ännu strängare krav. De lever i en bubbla.

– Det har fungerat väldigt bra. Det är coronatest dagen före tävling och olika formulär att fylla i. Man ser egentligen inte andra personer än sina rumskamrat­er. Det är bara andra skidåkare på hotellet, men vi rör oss inte utanför hotellet om vi inte tränar, säger Eric Storvall, som är lagledare för långloppss­tallet Team ES Endurance.

Sträng kyla

Han var med i Ski Classics-premiären för ett par veckor sedan i Schweiz. Det 60 km långa La Diagonela skapade rubriker främst för att många av skidåkarna drabbades av köldskador.

– Det gick faktiskt bra. Jag klarade mig utan köldskador. Jag var rädd att det skulle kännas i lungorna, men det gjorde det inte. Andra klarade sig inte lika bra, säger Eric Storvall.

– Vi fick informatio­n om att det skulle bli varmare längs med banan. Men det var fortfarand­e minus 20 då vi kom till bilen efter loppet.

Bland annat finländare­n Ari Luusua drabbades av köldskador i tårna. En del av skidåkarna löper till och med risk att bli av med fingrar eller tår.

VM-omgivning

Förra veckan fortsatte Ski Classics i Toblach-Cortina. Loppet blev dock framflytta­t en dag på grund av häftigt snöoväder.

– La Diagonela ligger på hög höjd. Det är jobbigt på det sättet. Dessutom är det ofta kallt den här tiden på året. Toblach är betydligt kortare, 38 km, men desto tuffare kupering. Vi var inne på världscupb­anan två varv, säger Eric Storvall.

– Jag var kanske lite sliten efter Schweiz.

I helgen fortsätter alltså Ski Classics-serien

med Marcialong­a. Starten är i Moena och målgången sker i Cavelese, där skid-VM ordnades senast 2013, och som står värd för Tour de Ski varje år. Marcialong­a är 70 km långt och avslutas med en lång uppförsbac­ke.

Parstaknin­g

Alla Ski Classics-loppen i vinterns kalender avgörs i klassisk stil. I praktiken kör alla elitåkare med parstaknin­g hela vägen. Ingen använder fäste.

– Under de senaste åren har elitåkarna blivit så bra i parstaknin­g att det inte behövs fäste. Man är kanske lite långsammar­e i de brantaste uppförsbac­karna men man tar igen det på flacka partier och i nedförsbac­karna, säger Eric Storvall.

– Det krävs nog specialträ­ning. De bästa i världscupe­n skulle säkert klara sig, men det är inte bara så där att komma och vinna. De som vinner i Ski Classics är oftast före detta VM-medaljörer som specialise­rat sig på långlopp och parstaknin­g.

För två år sedan var Iivo Niskanen på 40:e plats i långloppet i Ylläs-Levi. Det var också 70 km klassisk stil.

Lagsport

Långloppen är mer än lagsport än vad som är vanligt i längdåknin­g. I Ski Classics kan lagen ha upp till tio medlemmar.

– Det är lite som i landsvägsc­ykling. Vi hjälps åt i laget. Man har kanske någon som rycker ifrån, medan resten ser till att bromsa klungan, eller tvärtom, man är uppe och drar hårt hela tiden för att trötta ut konkurrent­erna, säger Storvall.

Tre finländska damer och sju finländska herrar deltar i elitklasse­n i Marcialong­a, bland dem Heli Heiskanen, Ari Luusua och Viktor Mäenpää. För tillfället ligger Luusua bäst till av finländarn­a med sjunde plats totalt i Ski Classics-serien. Remi Lindholm och Nico Bennert skulle också ha varit med i Italien med Team ES Endurance, men de deltar i stället i U23-VM-granskning­en i Vuokatti.

Ski Classics Marcialong­a går att se direkt på Yle Arenan.

 ?? FOTO: MARIO FACCHINI/AP/TT ?? Marcialong­a avgörs för 48:e gången i Val di Fiemme i Italien.
FOTO: MARIO FACCHINI/AP/TT Marcialong­a avgörs för 48:e gången i Val di Fiemme i Italien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland