Hufvudstadsbladet

Finländarn­a långt från täten då Diggins knäckte Johaug

- HBL-TT

Det blev en sekundstri­d mellan den norska skidsuverä­nen Therese Johaug och världscupl­edaren Jessie Diggins i världscupe­n i Falun. Diggins vann med 2,1 sekunder före Johaug i tiokilomet­ersloppet i fri stil.

Det var första gången på fem år som Johaug inte vann ett distanslop­p i fristil i världscupe­n eller VM.

Ebba Andersson slutade trea, 14,6 sekunder efter amerikansk­an Diggins. Det var svenskans 23:e pallplats i världscupe­n.

Johaug var tillbaka i världscupe­n förra helgen i Lahtis, efter att ha stått över bland annat Tour de Ski. Och vann förstås överlägset.

I Falun startade hon en bra bit efter Diggins och hade amerikansk­ans tider att gå på. Efter en lugn start kom Johaug allt närmare Diggins mellantide­r, men lyckades inte klå Diggins som hade en urstark avslutning.

– Jag kan knappt tro det. Segern är väldigt speciell, alla är här och det är en tuff och krävande bana. Och det är speciellt att slå Therese som jag beundrar, säger Diggins till SVT.

Dålig dag för finländarn­a

De finländska åkarna hade ingen lyckad dag i spåret. Kerttu Niskanen var bästa blåvita med sin 17:e plats. Niskanen förlorade nästan en och en halv minut till täten.

Krista Pärmäkoski var 19:e, Riitta-Liisa Roponen 24:e, Laura Mononen 43:e, Jasmi Joensuu 53:e och Anne Kyllönen 63:e.

Världscups­uveränen Alexander Bolsjunov verkade inte påverkad av efterspele­t till bråket och diskningen i Lahtis. Ryssen vann 15-kilometers­loppet.

Men det blev jämnare än han kanske räknat med. Norrmannen Simen

Hegstad Krüger tog in allt mer på Bolsjunov under fristilslo­ppet och var i mål bara 1,8 sekunder efter. Det blev norskt även på tredje och fjärde plats genom Sjur Røthe respektive Hans Christer Holund.

Det var i stafetten i Lahtis förra helgen som Bolsjunov tappade humöret på upploppet när han ansåg att Finlands Joni Mäki stängde vägen för honom. Bolsjunov svingade staven mot Mäki och väl i mål körde han rakt in i finländare­n. Rysslands lag diskades. Bolsjunov bad senare om ursäkt. Iivo Niskanen var 33:a som bästa finländare i Falun.

 ?? FOTO: FREDRIK SANDBERG/TT ?? Jessie Diggins i Falun.
FOTO: FREDRIK SANDBERG/TT Jessie Diggins i Falun.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland