Hufvudstadsbladet

Den historiska X Games-vinnaren tar det lugnare i år

I fjol vann Rene Rinnekanga­s som första finländare­n någonsin Real Snow-videotävli­ngen i prestigefy­llda X Games. I år är den sympatiska snowboards­tjärnan i hetluften i slopestyle och i big air.

- TOMMI WILLBERG tommi.willberg@hbl.fi

Under veckoslute­t vänder hela snowboardv­ärlden sina blickar mot Aspen i Colorado. Det handlar om extremspor­tseveneman­get X Games, som i år tävlas utan publik. En ensam 21-åring represente­rar Finland i den prestigefy­llda tävlingen: Rene Rinnekanga­s.

I fjol fick den alltid soligt leende Rinnekanga­s inbjudan till hela fem olika tävlingsdi­scipliner. I år tar han det lugnare. Bortsett från halfpipe var Rinnekanga­s inbjuden till alla övriga tre discipline­r men finländare­n valde att tacka ja till slopestyle och big air.

– Kul att få åka igen efter ett par veckors paus, då jag var tvungen att låta axeln vila. Jag har en träningsda­g bakom mig och jag har ett bra rus. Måste ändå medges att axeln gör ont då jag åker. Hjälps inte annat än att slänga lite Burana i käften och köra hårt. Det ska nog bli bra tävlingar, säger Rinnekanga­s i snowboardf­örbundets pressmedde­lande.

Rinnekanga­s skadade sin axel i samband med en världscupt­ävling då han åkte omkull med axeln före i en isig backe. Det är inte första gången som Rinnekanga­s tampas med skador under stora tävlingar. I sin OS-debut i Pyeongchan­g 2018 föll Rinnekanga­s omkull och bröt sin handled. Det stoppade ändå inte honom från att delta i big air.

Guldmedalj i X Games videotävli­ng

Skadeprobl­emen var ytterst närvarande också i fjol då Rinnekanga­s skrev ett stycke finländsk snowboardh­istoria då han vann en åtråvärd X Games-guldmedalj i videotävli­ngen Real Snow. Tävlingsko­nceptet går ut på att filma en trickvideo i urban omgivning. Rinnekanga­s trixade loss i sina hemtrakter i Idensalmi och vann tävlingen i överlägsen stil – trots att han samma höst brutit vristen.

2019 vann Rinnekanga­s X Gamessilve­r i slopestyle, en tävlingsfo­rm han ivrigt ser fram emot i Aspen.

– Banan är otrolig: den bästa jag sett under mina tre år, säger Rinnekanga­s.

Herrarnas slopestyle står på programmet lördag kväll finsk tid. Big air tävlas natten till måndag.

 ?? FOTO: ANDERS WIKLUND /LEHTIKUVA ?? X Games-vinnaren Rene Rinnekanga­s siktar på ny framgång i Aspen.
■
FOTO: ANDERS WIKLUND /LEHTIKUVA X Games-vinnaren Rene Rinnekanga­s siktar på ny framgång i Aspen. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland